NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Hipermarketurile, obligate să vândă 51% produse locale şi regionale

Potrivit unui proiect adoptat în Comisia de agricultură marile magazine nu vor fi obligate să închidă magazine în weekend.

 

Hipermarketurile vor rămâne deschise şi în weekend, dar vor trebui să comercializeze minimum 51% produse achiziţionate pe un ”lanţ scurt de aprovizionare”, printre care carne, legume, fructe, miere, ouăşi produse lactate şi de panificaţie, potrivit unui proiect adoptat de Comisia de agricultură. ”Am reuşit azi după o muncă de 2,5-3 luni şi după zbateri de aproape 2 ani să dăm votul final în comisie pe această lege. A fost o muncă de durată. Noi suntem mulţumiţi de ce a ieşit. Încă o dată repet: nu închidem magazinele în weekend. Acea prevedere nu s-a votat, am abandonat acele articole”, a declarat Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor.

Potrivit raportului votat, comercianţii- persoane juridice autorizate, au obligaţia ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, din ”lanţul scurt de aprovizionare”. Excepţie fac comercianţii cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei. Metodologia de desfăşurare a acţiunilor privind lanţul scurt de aprovizionare – care ar favoriza producătorii români – se aprobă prin hotărâre de guvern. Potrivit lui Nini Săpunaru, parlamentarii au lăsat posibilitatea Executivului să stabilească norme pentru aceste prevederi pentru că e ”oarecum o inovaţie în legislaţia din România”.

”Putem să funcţionăm pe acest lanţ scurt. Nu poţi să emiţi într-o lege, să gândeşti toate variabilele care pot apărea. Și atunci lăsăm la libertatea Guvernului să stabilească procentele, să stabilească normele de aplicare pentru acest articol – aprovizionarea pe lanţul scurt”, a explicat Săpunaru.Potrivit raportului, lanţul scurt de aprovizionare este unul care implică un număr limitat de operatori economici angajaţi în activităţi de cooperare şi dezvoltare economică la nivel local şi regional, precum şi relaţii strânse între producători, procesatori şi comercianţi.

Ministrul Agriculturii salută legea

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, susţine că modificările aduse proiectului de lege pentru completarea Legii nr.321/2009 privind comercializarea produselor alimentare reprezintă o iniţiativă bună, care încurajează prezenţa produselor româneşti în hipermarketuri. ”Iniţiativa Parlamentului cred că este o iniţiativă bună. Sigur că Parlamentul a prevăzut o portiţă: în sezonul în care nu sunt disponibile produse româneşti, de exemplu în sezonul rece, să se facă o derogare de la acest procent. Cred că e foarte important să încurajăm prezenţa produselor româneşti în magazine. Foarte important e să reuşim să încurajăm producătorii noştri să se regăsească cât mai mult în hipermarketuri”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care a fost prezent la dezbaterile din Comisia de agricultură din Camera Deputaţilor. Hipermarketurile vor rămâne deschise şi în weekend, dar vor trebui să comercializeze minimum 51% produse achiziţionate pe un ”lanţ scurt de aprovizionare”, printre care carne, legume, fructe, miere, ouă şi produse lactate şi de panificaţie, potrivit unui proiect adoptat marţi de Comisia de agricultură din Camera Deputaţilor.  

 

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements
Loading...

Related posts

Timbrul de mediu intră în vigoare din 15 martie

Redacția

Zeci de transportatori din județ vor protesta mâine în capitală

Redacția

Bonurile fiscale câştigătoare se VÂND pe internet

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site