NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Harta firmelor active din Județul Iași: Pașcani – 1599, Hîrlău – 468 și Tg. Frumos – 320

Datele centralizate de Oficiul Registrului Comerţului, în prima parte a acestui an, arată o concentrare a activităţii de business în municipiul Iaşi, din cele peste 36.000 de unităţi economice, în jur de 23.000 sunt înfiinţate în municipiul reşedinţă de judeţ la nivelul comunelor, cele mai multe entităţi economice sunt înfiinţate în Holboca şi Miroslava. O situaţie interesantă este înregistrată la nivelul localităţilor Bârnova şi Leţcani

 

O radiografie a mediului de business din judeţul Iaşi arată cum sunt repartizate cele peste 36.000 de firme active, înregistrate de Oficiul Registrului Comerţului (ORC). Astfel, cele mai multe entităţi economice funcţionale, în această primăvară, erau raportate la nivelul municipiului Iaşi. Aici erau înregistrate 22.830 de firme active. La mare distanţă, se afla Paşcani, cu aproape 1.600 de entităţi economice ce apăreau ca active în registrele ORC. Cele două municipii, sunt urmate de trei comune din Zona Metropolitană a Iaşului (ZMI), care au peste 10.000 de locuitori. Astfel, în Holboca funcţionează 706 firme, iar în Miroslava sunt 656. „Cu siguranţă, faptul că suntem aproape de oraş, este unul din cele mai importante avantaje. Duceţi-vă la 10 kilometri mai încolo, este sărăcie! Firmele care deschid firme la noi în comună au mai multe facilităţi fiscale“, a afirmat Dan Niţă, edilul din Miroslava. Pe teritoriul acestei comune se află şi cele mai multe sedii şi hale de firme, printre care şi fabrica Delphi, unde sunt angajaţi în jur de 2.000 de oameni. Tot în Miroslava, în apropiere de Delphi, oficialii judeţeni au anunţat că vor să amenajeze un parc industrial pe o suprafaţă de aproximativ 140 de hectare. Fondurile pentru această investiţie ar urma să fie accesate din bani europeni în exerciţiul financiar 2014-2020.

  

„Trebuie să ne dezvoltăm infrastructura!“

Peste 550 de entităţi economice active erau raportate, în această primăvară şi în Ciurea şi Tomeşti. „Cei care au firme înregistrate pe comuna Tomeşti sunt atraşi de mâna de lucru mai ieftină decât în alte părţi, de utilităţile de care dispunem în zonă“, a detaliat Ştefan Timofte, primarul din Tomeşti. Aceste comune aflate în ZMI au reuşit să atragă mai mulţi investitori decât localităţi cu statut de oraş. Astfel, la Podu Iloaiei şi Târgu Frumos, care au peste 8.300 de locuitori, sunt înregistrate 255, respectiv 320 de firme active. Un pic mai bine se situează oraşul Hârlău, unde la cei 9.351 de locuitori sunt raportate 468 de entităţi economice funcţionale.
Apropierea de metropolă nu garantează întotdeauna şi atragerea de investitori. Astfel, la doar câţiva kilometri de Iaşi, tot în ZMI, sunt comune în care apar puţine firme active. Astfel, în Leţcani sunt înregistrate 163, în Bârnova- 155, iar în Valea Lupului doar 109. „Înainte de toate să ne dezvoltăm infrastructura pentru a avea cu ce să-i atragem pe investitori. În acest sens avem mai multe proiecte pe fonduri europene pentru asfaltări, sistemul de canalizare. cred că după ce le facem pe acestea vom fi mult mai atractivi pentru investitori şi vom avea şi noi mai multe firme active“, a precizat Gheorghe Cazacu, primarul comunei Bârnova. (Alina Stan)

Cele mai puţine firme active se înregistrează în comuna Cucuteni, respectiv 11 entităţi economice

sursa ziarulevenimentul.ro

Citește și {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Industria şi consumul au tras economia în sus în al doilea trimestru

Redacția

AFACEREA DE SOI a unui pășcănean. Cartofii mov, ultima „drăcovenie” sănătoasă: mănânci și nu te-ngrași

Redacția

Ieşenii au în medie în bănci 11.300 de lei, de trei ori mai puţin decât bucureştenii

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site