Asistenţii medicali vor trebui să intervină de urgenţă în eventualitatea unui şoc anafilactic în cazul copiilor care suferă de diferite alergii, iar toate cabinetele medicale din grădiniţe şi şcoli, precum şi cele de medicină dentară vor fi obligate ca în trusa de prim ajutor să aibă EpiPen, soluţie injectabilă folosită în tratamentul de urgenţă al anafilaxiei.
Aceasta este o reacţie alergică severă generalizată care survine brusc în contactul cu un alergen şi care poate cauza moartea. Conform unui ordin comun al ministrului Educaţiei Naţionale şi al ministrului Sănătăţii, această modificare este valabilă în toate unităţile de învăţământ a căror conducere a fost informată în scris de către părinţi că au copii care suferă de alergii. Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) a trimis o adresă către toate filialele judeţene în care se specifică acest lucru, solicitând diseminarea către toţi membrii.
„Niciun alt medicament din trusa de urgenţă nu poate înlocui administrarea autoinjectorului EpiPen. Simptomele anafilaxiei nu se ameliorează şi nu dispar fără tratament, iar neadministrarea cât mai rapidă a tratamentului de urgenţă poate duce şi la deces”, se menţionează în recomandarea trimisă de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Principalele cauze ale anafilaxiei sunt legate de alergenii din alimente, precum lapte, ouă, cereale care conţin gluten, medicamente, dar şi de veninul de insecte. Simptomele care arată o reacţie alergică severă sunt: umflarea buzelor şi limbii, respiraţie zgomotoasă, şuierătoare, dificultăţi de înghiţire, puls accelerat sau scăzut, palpitaţii, scăderea tensiunii, senzaţie de nelinişte, ameţeală, confuzie, pierderea stării de conştienţă.
sursa www.ziaruldeiasi.ro