RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Raed Arafat explică creșterea numărului de cazuri de coronavirus: „Atunci o să ne dăm seama!“

Raed Arafat explică creșterea numărului de cazuri de coronavirus. Șeful DSU pune creșterea numărului de cazuri de COVID-19 pe seama unei situații active. Arafat susține că trebuie să fie prelucrate datele din mai multe zile consecutiv și abia atunci se pot trage concluzii.

„Există creștere, astăzi am avut 345 de cazuri, procentul din teste este mai crescut – 3 la sută, 4 la sută din totalul testelor este pozitiv, după ce ne stabilizaserăm la doi la sută. Nu suntem într-un trend descendent, suntem chiar cu anumite tendințe de creștere care se văd și la decese și la numărul pacienților în terapie intensivă. Lucrurile sunt active și apar cazuri. Cu cât apar mai multe cazuri, apar mai multe cazuri de terapie intensivă, apar mai multe decese”, a declarat Raed Arafat.

Șeful DSU susține că această creștere trebuie să fie controlabilă. Trebuie să urmărim pe mai multe zile, să vedem: rămânem aici, începem să scădem, continuăm să creștem. Arafat consideră că de-abia atunci o să ne dăm seama care este situația.

Șeful DSU Raed Arafat a mai declarat că dacă numărul cazurilor noi de COVID-19 va fi prea mare, românii care aleg să-și petreacă vacanțele pe litoralul bulgăresc vor risca să stea în izolare 14 zile la revenirea în România.

  

Raed Arafat a explicat de ce renunțarea la măsurile de prevenire a infecției cu COVID-19 este încă timpurie.

„Aici vorbim de procente, nu urmărim numai numărul absolut, ci procentul din totalul testelor. Am atins inclusiv ca 5% din totalul testelor efectuate să fie pozitive. După aceea am stat o perioadă la 2%. Astăzi suntem aproape la 3% din totalul testelor efectuate”, a transmis Raed Arafat.

„Deci, nu putem să spunem că este numai cifra absolută – este și procentul acestor cazuri din totalul testelor, este numărul cazurilor active versus numărul cazurilor care se vindecă. Și sunt mai multe aspecte – ne uităm la numărul cazurilor din terapie intensivă, pentru că la fiecare 100 de persoane care se îmbolnăvesc, vrând-nevrând cam 6 mor”, a adăugat șeful DSU.

Ce modificări au apărut

Șeful DSU a declarat că există o creștere a numărului pacienților în terapie intensivă și că este necesară luarea unor măsuri rapide. Tot acesta a mai declarat că va fi obligatorie purtarea măștilor de protecție în transportul în comun și în magazine.

„În ședința CNSU a fost propusă prelungirea stării de alertă timp de 30 de zile, pe întreg teritoriul țării, începând cu 17 iunie. Există motive pentru care am făcut acest lucru, pentru că, după o analiză amănunțită a situației actuale, în pofida faptului că avem o pantă descendentă, totuși există semne că situația poate oricând să se deterioreze și să avem cel puțin focare serioase sau să avem o situație mai grea în următoarea perioadă dacă nu se respectă măsurile compensatorii care au fost deja menționate.

Purtatul măștilor, distanțarea fizică, triajul la intrarea în spații închise, purtarea măștilor în transportul în comun. Toate astea sunt extrem de necesare pentru păstrarea unui control asupra situației la acest moment și pentru păstrarea unei curbe descendente. Am văzut în ultima perioadă creșteri de peste 300 de cazuri în 24 de ore, și la un procent din testări care a ajuns până și la 5% din totalul testărilor efectuate”, a declarat Raed Arafat.

Numărul cazurilor confirmate de coronavirus din România a crescut miercuri la 22.760, după raportarea a 345 de noi infecții. De asemenea, de la ultima raportare oficială au mai fost înregistrate alte 14 decese din cauza COVID-19.

La ATI, în acest moment, sunt internați 161 de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 1.504persoane. Alte 87.624 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 585.353 de teste.

BZI

Related posts

PĂRINȚI DISPERAȚI! Copiii bolnavi de diabet vor rămâne fără niciun ajutor de la stat

Redacția

Popricani, localitatea cea mai infectată din județ: 5,24. În Iași incidența este 4,12. Situația pe fiecare comunitate în parte

Redacția

Cercetătorii cred că virusul SARS-CoV-2 nu poate trece prin cornee. Studiu

Redacția
Încarcă...