RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Franța: pe cine va desemna Emmanuel Macron noul său prim ministru după realegerea sa ca președinte? O numire esențială în perspectiva alegerilor parlamentare din iunie

După victoria din cele de-al doilea tur președintele Macron nu va avea prea mult timp să-și savureze victoria împotriva lui Marine Le Pen (Reunirea Națională – RN, dreapta populistă). După declararea rezultatelor oficiale pe 27 aprilie va urma ceremonia de învestitură la Palatul Elysee, iar apoi este așteptată demisia guvernului condus de prim ministrul Jean Castex.

Imediat președintele Macron va desemna un nou premier a cărui principală misiune va fi organizarea alegerilor pentru Adunarea Națională, programate pe 12 și 19 iunie. Se așteaptă ca președintele Macron să desemneze o personalitate nouă, după cei doi premieri din primul său mandat, Edouard Philippe (2017 – 2020) și Castex (după 2020).

Un nume circulă insistent câteva zile, cel al lui Elisabeth Borne, actualul ministru al Muncii. Aceasta prezintă mai multe avantaje politice: vine dinspre Partidul Socialist (PS), spre deosebire de Philippe și Castex, proveniți din partidul Le Republicains (LR, centru dreapta), ceea ce ar s-ar potrivi nevoii de a fi mai atractiv votanților de stânga.

Borne este o tehnocrată care l-a servit pe Macron încă de la începutul primului său mandat de cinci ani și a ocupat mai multe funcții guvernamentale, printre care cea de ministru al Transporturilor,

  

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Ciucă: Până la sfârșitul săptămânii trebuie să avem un Guvern. Ce spune despre ieșirea UDMR de la guvernare

Redacția

Bebeluș născut în ambulanță, la Fălticeni. „O bucurie mult așteptată în aceste zile încărcate de suferință și COVID”

Redacția

VIDEO Un copac care arde cade peste o mașină în timpul unei transmisiuni în direct în Turcia

Redacția
Încarcă...