NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Florin Constantinescu, vicepreședintele Senatului României: Băncile, marii câştigători din scăderea dobânzii BNR

Miercuri, 18 septembrie 2013, senatorul PSD Florin Constantinescu a susţinut în plenul Senatului o declaraţie politică intitulată ,,Băncile, marii câştigători din scăderea dobânzii BNR”.

 

Prin intermediul declaraţiei politice din această săptămână, senatorul Florin Constantinescu a readus în atenţie un subiect pe care l-a mai abordat în plenul Senatului, anul trecu şi care, a dat naştere unor dezbateri constructive. Menţiona, la momentul respectiv că, bancile îşi acoperă pierderile din creditele neperformante prin majorarea sau introducerea de noi comisioane pentru clienţi. Ceea ce înseamnă că, românii care au deja credit la bancă sunt din ce în ce mai nemulţumiţi de serviciile oferite de bănci. Pe acest raţionament, am putut observa o scădere a numărului de credite pe care românii la fac la bănci şi o scădere a numărului de clienţi.

  

Este cunoscut faptul că, pentru prima data în multe luni, BNR a decis să reducă dobanda cheie de  la 5 la 4,5 %, scădere procentuală de 0,5%, comparativ cu 0,25% procentul cu care ne obişnuise. Această scădere a fost efectuată pentru a da un impuls economiei. Realitatea însă ne arată încă o creştere a profitului băncilor: ca să reducă dobânda creditelor cu 1% au tăiat randamentul depozitelor în lei până la nivelul celor în valută. La aproximativ o luna de la tăierea dobânzii cheie, doar Volksbank, CEC, BCR şi Alpha Bank au redus dobânda la creditele în lei.

În ciuda faptului că la ora actuală creditarea se face exclusiv în lei, dobânzile la împrumuturile în monedă naţională au încă niveluri foarte ridicate. Dacă pentru creditele ipotecare şi Prima Casa dobânzile sunt în general sub 10%, pentru creditele de consum dobânzile ajung la 17 sau chiar 19% în unele cazuri.

Există câteva excepţii, cei care au fost ”disciplinaţi”,  şi care au ajuns cu dobânzile la credite de consum sub 10%: CEC ( 9,5%), Volskbank (9,75%) şi Alpha Bank (9,95%). În schimb, dobânzile la depozite au ajuns la cote minime istorice. Doar patru bănci mai au dobânda de 5% sau uşor peste, Marfin, Feroviara, TBI Bank şi Piraeus Bank.  Majoritatea băncilor practică remunerarea dobânzilor la depozitele populaţiei la acelaşi nivel sau chiar sub nivelul dobânzii-cheie a BNR, de 4,5%. Băncile din top 5 (mai puţin BRD) practică dobânzi sub 4%, câteva dintre ele ajungând chiar şi sub nivelul ratei Robid la trei luni, de 3,35% la sfârşitul lunii trecute).

Cu o inflaţie anuală de 4,4% şi dobânzi real negative de mai bine de un an, populaţia fidelă unei bănci constată acum că este plătită cu aceeaşi dobândă cu care ar fi remunerată dacă ar avea economiile în euro sau dolari.                BNR doreşte prin reducerea dobânzii-cheie să stimuleze reducerea dobânzilor la creditele în lei şi să sprijine relansarea economică, dar atâta timp cât această măsură nu este dublată de măsuri mult mai riguroase de supraveghere şi reglementare bancară, care să oblige băncile să recunoască, fără a mai apela la subterfugii, nivelul real al creditelor neperformante din trecut, să le provizioneze, iar acţionarii băncilor să fie obligaţi să contribuie direct la refacerea bazei de capital al acestor instituţii, reducerea dobânzii cheie nu va face decât să recapitalizeze băncile afectate de un nivel ridicat al creditelor neperformante, pe seama deponenţilor şi a economiei reale în ansamblu. Cu atât mai mult cu cât există bănci care, de când a tăiat BNR dobânda, au redus  şi ele de două ori dobânda la… depozitele în lei, nu însă şi la credite.

În încheierea declaraţiei politice senatorul Florin Constantinescu a atras atenţia asupra situaţiei sensibile şi dificile din punct de vedere economic pe care o traversăm de câţiva ani încoace la nivel mondial, precizând că este necesar un efort cumulat pentru găsirea unor soluţii avantajoase atât pentru mediul bancar cât şi pentru populaţie, un imbold dat economiei pentru a o repune pe un trend ascendent! M-ar bucura dacă această nouă abordare a mea va naşte din nou discuţii şi dezbateri.

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

759 secții de votare în județul Iași. Machetele pentru buletinele de vot au fost trimise la tipărit

Redacția

Pantazi încearcă să-l păcălească pe Dragnea. A trimis fișa candidatului la partid, fără să explice dosarele în care este cercetat (DOC)

Marius Parteni

Schimbări în PP DD Pașcani: Ciprian Florescu va fi noul președinte!

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site