NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Fenomen îngrijorător .Cazuri de diabet la copii în județul Iași

Medicii ieşeni atrag atenţia asupra înmulţirea cazurilor de diabet de tip I în rândul copiilor, un fenomen îngrijorător în zona Moldovei. În judeţul Iaşi sunt înregistrate 130 de cazuri de diabet tip I, însă în evidenţa medicilor de la Spitalul „Sf. Maria” sunt 200 de copii veniţi din toată Moldova.

Anual, în această unitate sunt descoperite în medie 30 de cazuri noi de diabet de tip I, iar vârsta copiilor la care medicii sunt nevoiţi să pună acest diagnostic este tot mai fragedă.

„În ultimii ani am constatat o creştere a incidenţei diabetului la copii, dar şi o scădere a vârstei la care se pune diagnosticul de diabet tip I. Dacă în urmă cu 10 sau 15 ani majoritatea copiilor aveau la debutul bolii vârsta de 12 ani sau chiar mai mari, în prezent avem multe cazuri cu vârste preşcolare, dar şi copii cu vârste de 2 ani şi chiar un an”, a precizat dr. Carmen Oltean, medic primar la Clinica de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul Spitalului „Sf. Maria”.

  

Specialiştii susţin că sunt multe cazuri în care copii cu o vârstă de trei ani trebuie să facă insulină de trei ori pe zi. „Cazurile de diabet de tip I la o vârstă fragedă sunt mai greu de gestionat şi necesită o atentă supraveghere atât din partea părinţilor, cât şi a personalului medical”, a subliniat dr. Oltean.

Diabet genetic investigat în Marea Britanie

Dintre cazurile noi depistate anul acesta, medicii au descoperit şi doi pacienţi care suferă de diabet genetic. Pentru stabilirea diagnosticului medicii au fost nevoiţi să trimită probele pentru investigaţii la un centru de referinţă în Marea Britanie pentru că în România astfel de analize nu se fac.

„Doi copii cu vârste de un an şi doi ani au fost diagnosticaţi de la naştere cu diabet. Până în prezent la unul dintre aceste cazuri s-a dovedit pe baza investigaţiilor genetice efectuate că suferă de diabet genetic. Analizele au fost făcute gratuit în cadrul unui laborator de genetică moleculară din Marea Britanie, în cadrul unui grant care se derulează la nivel internaţional. Stabilirea exactă a diagnosticului ne-a permis să schimbăm schema terapeutică şi să trecem copilul de pe insulină pe antidiabetice orale”, a mai subliniat dr. Oltean. Specialiştii susţin că în ţara noastră sunt puţine investigaţii genetice care pot fi efectuate la copilul cu diabet.

Factorii genetici duc la apariţia diabetului de tip I

Specialiştii atrag atenţia că predispoziţia genetică influenţează apariţia diabetului de tip I.

„Pe componenta genetică intervin o serie de factori favorizanţi incluzând aici bolile copilăriei, o serie de infecţii cu anumiţi viruşi, toxicele din apăa sau aer şi stresul. Vreau să menţionez că aceşti factori favorizanţi trebuie să întâlnească terenul genetic predispozant altfel nu poate să apară diabetul tip I”, a declarat dr. Oltean.
Diabetologii ieşenii vor să demonteze un mit prin care diabetul tip I apare din cauza consumului ridicat de dulciuri.

„Deseori ne confruntăm cu situaţii prin care părintii se învinovăţesc că le-au oferit prea multe dulciuri sau o alimentaţie dezechilibrată şi din acest motiv copilul a fost diagnosticat cu diabet tip I. Noi insistăm asupra acestui aspect prin care nimeni nu are nicio vină pentru apariţia diabetului zaharat tip I, astfel că excesul de dulciuri nu contribuie la apariţia acestui tip de diabet. Sigur că atunci când noi am stabilit diagnosticul din acel moment copilul are nevoie de o dietă specială”, este de părere dr. Carmen Oltean .

100 de kg la 8 ani

Pe lângă cazurile de diabet de tip I, medicii ieşeni susţin că au apărut cazurile de diabet tip II la copii. „La Iaşi în evidenţa nostră este doar o singură adolescentă diagnosticată la vârsta de 16 ani cu diabet tip II şi care cântăreşte 100 de kg”, a precizat dr. Oltean. Medicii susţin că acest tip de diabet la copii este foarte rar în zona Moldovei, fiind înregistrat un caz la un băiat în vârstă de 9 ani din Botoşani, care cântăreşte 100 de kg.

Medicii susţin că este foarte important ca un copil diagnosticat cu diabet să nu fie considerată o persoană care are un handicap.

„Noi insistăm în cadrul educaţiei medicale pe care o facem asupra faptului ca un copil cu diabet de tip I este un copil normal. Această boală impune un stil de viaţă sănătos, cu trei mese pe zi, cu trei gustări, mişcare timp de o jumătate de oră pe zi şi consumul cu ponderaţie al alimentelor care conţin zahăr. Bineînţeles că totul trebuie cântărit, însă, în rest, copilul cu diabet este la fel ca ceilalţi şi sub nicio formă nu este un copil cu handicap”, a mai precizat dr. Carmen Oltean.

sursa ziarulevenimentul.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Pânzaru la ora adevărului! 9 milioane euro, din bugetul Spitalului Municipal merg pe salarii! Doar 4 milioane euro pentru pacienți

Marius Parteni

Țuica fiartă și calitățile ei terapeutice

Redacția

Cât de eficiente sunt măştile textile în comparaţie cu cele chirurgicale

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site