NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Expoziție cu tema aparației și dezvoltării agriculturii în zona Pașcani la Clubul Copiilor

În această după amiază, Muzeul Municipal Pașcani a deschis o expoziție cu tema aparației și dezvoltării agriculturii în zona municipiului nostru. Aceasta se află în holul Clubului Copiilor Pașcani, unde pot fi văzute diferite obiecte folosite de oamenii din zonă, în secolele al XVIII-lea cât și al XIX-lea, pentru a face agricultură.

 

Vorbim despre brăzdare de fier, forme de lamă pentru cosit sau secerat dar și 16 documente agricole de punere în posesie a țăranilor asupra terenurilor deținute, documente începând cu secolul al XIX-lea și până la sfârșitul marii colectivizări din 1962. Tot aici pot fi văzute și o serie largă de piese de port ce erau folosite la muncile agricole cum sunt cămeșoaiele de tip dacic. Piesele au fost adunate din satele și suburbiile municipiului Pașcani, o zonă extrem de bogată în vestigii istorice.

  

”Încercăm prin expoziția pe care am organizat-o în parteneriat cu Clubul Copiilor Pașcani, să arătăm una dintre cele mai vechi îndeletniciri ale omului, agricultura. Aceasta s-a practicat pe aceste meleaguri încă din faza neoliticului, omul a încercat să își deschidă drum și să semene, să are. Acest lucru l-a realizat folosind atât tracțiunea animală cât și o serie de obiecte pornind de la un topor de piatră. În cadrul acestei expoziții este și o evoluție în timp a acestor obiecte, în special pe parte de metal cum sunt brăzdarele de fier, diferite forme de lame de coasă, seceră”, ne-a declarat muzeograful Daniel Sava.

Advertisements

Related posts

La fiecare trei zile, în România are loc un incident grav generat de scăpările de gaze

Redacția

Ecologiștii speciali în cadrul proiectului ISJ IAȘI „Școala pentru valori autentice”

Redacția

Doi copii au ajuns la spital cu picioarele fracturate, iar un bărbat s-a tăiat la un genunchi cu drujba

Oana Cordoneanu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site