RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Erorile medicale vor fi taxate scump

Medicii care vor comite erori medicale vor fi obligaţi prin lege să plătească despăgubiri pacientului. Ministerul Sănătăţii lucrează în prezent la o nouă lege a malpraxisului prin care neglijenţa medicilor îi va costa scump pe aceştia, iar formalităţile pentru despăgubirea pacientului vor fi făcute pe cale amiabilă.

Lucrez împreună cu ministrul Vasile Cepoi şi Societatea de Asigurări la o nouă lege a malpraxisului, prin care medicul va trebui să plătească pacientului despăgubiri care variază în funcţie de gravitatea actului comis. Această lege există încă de acum trei ani, dar nu a fost pusă la punct“, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Legea nouă va fi în favoarea pacientului

  

Din numărul total de solicitări de malpraxis din România au fost soluţionate 10%, pe când în Europa 97% din cazuri au fost rezolvate pe cale amiabilă. De regulă, de o astfel de anchetă poate dura 3-5 ani, în funcţie de complexitatea cazului.

Un element de noutate adus noii legi ar fi achitarea despăgubirii într-un termen scurt, chiar dacă rezultatul cercetării va fi primit abia peste câţiva ani.

„Am decis ca pacientul să-şi primească banii încă de la primele rezultate ale cercetării. De regulă, acesta trebuia să aştepte ani de zile pentru a fi despăgubit. Acum, medicul trebuie să plătească în funcţie de verdictul comisiei înainte de închiderea dosarului“, adaugă prof. dr. Vasile Astărăstoae.

Diferenţă între eroare şi greşeală

Erorile nu pot intra în categoria malpraxisului, întrucât sunt strict legate de dotările cabinetului şi de incidentele unei intervenţii. De cealaltă parte, greşelile ţin de nerespectarea anumitor drepturi fundamentale ale omului, dar şi a normelor deontologice şi juridice, motiv pentru care medicii pot fi acuzaţi de malpraxis.

Astfel, se explică raritatea cazurilor de malpraxis din România. Medicii sunt nevoiţi să lucreze în condiţii neadecvate, cu dotări insuficiente, fapt ce contribuie la agravarea stării bolnavilor internaţi.

Având în vedere faptul că sistemul este subfinanţat, lipsa mijloacelor necesare unui act medical de calitate îşi spune cuvântul. Medicii lucrează în condiţii inumane şi trebuie să fim conştienţi de insuficienţa resurselor pe care le avem“, adaugă Vasile Astărăstoae.

 

sursa Flacara Iasului

Related posts

Ziua porților deschise la subunitatea de Pompieri Pașcani

Oana Cordoneanu

Avarie în această dimineață pe conducta de alimentare cu apă a blocului Moldova

Marius Parteni

17 bombe ridicate de pompieri de pe un teren viran din Cozmeşti

Ema Roman
Încarcă...