RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Dumitru Pantazi despre facturile primite de agenții economici:”Apa meteorică se calculează în baza unui regulament”. Iată cine și cum stabilește cantitatea la Pașcani!

Primarul municipiului Pașcani nu vede nici o problemă în faptul că ApaVital a transmis facturi uriașe către agenții economici și unele instituții publice, atunci când vorbim despre cantitatea de apă meteorică facturată. Reporterii Actualitatea Tv l-au așteptat astăzi în fața sediului administrativ pe primarul Dumitru Pantazi pentru a obține un punct de vedere pe marginea acestui subiect.

 

Răspunsul și sfaturile edilului local pe marginea acestui subiect a fost următorul:“Nu numai oamenii de afaceri au primit facturi pe apa meteorică cu valori mai mari. Au primit și instituțiile publice și sigur aici trebuie verificată suprafața de platforma betonată, trotuare, alei, care le au trecute în contract dacă corespunde cu realitatea. Poate suprafața trecută în contract este mai mare decât efectiv se preia la canal. Dar să nu uităm că în luna iulie a plouat peste 250 de litri de apă, iar apa meteorică se calculează în baza unui regulament aprobat. Rugămintea mea este la agenții economici cât și la instituțiile publice să-și verifice suprafețele de pe care apa pluvială este preluată la canal. Acest lucru se poate face prin notificare la ApaVital și refacere a suprafețelor”, a susținut Dumitru Pantazi, primarul municipiului Pașcani.

  

În discuția cu reporterii noștri el a mai subliniat faptul că în luna iulie a plouat foarte mult, iar cantitatea de precipitații căzută raportată de ANM este real declarată.“Știi cât a plouat în iulie? La mine (n.r. societatea AgroComplex) pluviometrele au indicat, unul 230 litri altul 240. A plouat foarte mult”, a susținut primarul Pantazi.         

Aparatul care a generat facturile de sute de milioane de lei agenților economici este amplasat în suburbia Boșteni, în curtea unui localnic. Astăzi, reporterii noștri s-au deplasat la fața locului pentru a vedea în ce stadiu se află pluviometrul și cine se ocupă cu citirea cantităților de precipitații înregistrate de acest instrument. Spre surprinderea noastră aparatul de măsură este extrem de vechi și degradat, iar persoana care face citirea nu are studii în domeniu meteo ci este un inginer agronom.

Am încercat să stăm de vorbă cu proprietarul, Aurel Ciubotaru, dar acest lucru nu a fost posibil. O femeie, care a susținut  că este soția acestuia, nu ne-a permis accesul în curte. Din câte am aflat omul are un contract cu Agenția Națională de Meteorologie, filiala Iași, unde transmite datele înregistrate în urma căderilor de precipitații.  

Facturile emise pentru luna iulie și august agenților economici din Pașcani au cantități de apă foarte mari. Mai exact, conform acestui post pluviometric în luna august, în zonă a căzut o cantitate de 260 mm precipitații, aceiași ca în luna iulie.

Pentru a înțelege mai bine, cantitatea de precipitaţii este exprimată în mm grosime a unui strat de apă pe metru pătrat și corespunde unei cantităţi de apă de un litru repartizată uniform pe o suprafaţă de un m. Intensitatea precipitaţiilor care redă cantitatea de apă căzută într-o unitate de timp pe o unitate de suprafaţă este de litru/m²/min. 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Încă o „reușită” a viceprimarului Axinte: nici o firmă nu s-a înscris la licitația pentru terasa de la ștrand!

Răzvan Grecu

Proiect la cheie: Primăria reabilitează Palatul Cantacuzino în vederea amenajării unui muzeu ce nu are tematica aprobată!

Redacția

S-a dat startul bătăliei pe cele 92 de trasee de transport judeţean

Redacția
Încarcă...