NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Duminică se sărbătoresc 150 de ani de la înființarea Complexului CFR Pașcani! Locomotiva de patrimoniu va suna regulat de trei ori pe zi!

Asociația Clubul Feroviar Pașcani anunță că duminică, 15 decembrie, vor avea loc în Gara municipiului Pașcani activități ce vor marca sărbătorirea a 150 de ani de la înfințarea Complexului CFR Pașcani. Feroviararii pășcăneni amintesc că „în urmă cu fix 150 de ani, în anul 1869, „Urbea de pe Siret”, așa cum era denumit orașul Pașcani, se transforma în principal nod de cale ferată. Anul 1869 a fost marcat de construirea Atelierelor CFR , Depoul de locomotive și a Gării FeroviarePașcani, evenimente care au plasat orașul nostru pe poziția celui mai mare centru feroviar dinRomânia”.

Astfel, pentru a celebra evenimentele de acum un secol și jumătate, membrii Clubului Feroviar Pașcani vor amplasa în imediata apropiere a locomotivei cu abur o placă de marmură și, de asemenea, vor distribuicu cu titlu gratuit un calendar pentru anul 2020, în interiorul căruia se regăsesc ilustrații ce înfățișează perioada de debut a Gării Feroviare Pașcani.

În luna octombrie, în stația CF Pașcani, a fost amplasată locomotiva cu abur 50576, fabricată în anul 1931 la „Atelierele Malaxa” și recondiționată de Electroputere VFU Pașcani. Aceasta a reprezentat o primă etapă a manifestărilor dedicate celebrării celor 150 deani de la înființarea Căii Ferate Ițcani/Suceava– Roman.

De astăzi, ca simbol al Municipiului Pașcani, fluierul locomotivei va suna în mod regulat, de luni până vineri, la orele 07.00, 12.00 și 15.00 iar, în tandem cu sunetul, va ieși abur din partea superioară a acesteia.

  

Reamintim că locomotiva de patrimoniu ar fi trebuit amplasată în piața din fața Gării, însă primarul Dumitru Pantazi a întârziat să ceară aleșilor locali aprobarea pentru actualizarea studiului de reamenajare a acelei piețe. La finalul lunii octombrie a acestui an, edilul a solicitat aleșilor locali aprobarea pentru a finanța actualizarea studiului, suma fiind de 10.000 de lei.

În acest context, Marius Pintilie a anunțat că firma sa, Lorimer SRL, va elibera pe 20 ianuarie 2020 amplasamentul din fața Gării, pentru a putea fi montată acea locomotivă de patrimoniu.

Conform portalului de achiziții publice, SICAP, Primăria nu a achiziționat nici până acum serviciile de consultanță în vederea actualizării studiului de fezabilitate, deși de la data aprobării a trecut o lună și jumătate.

Advertisements

Related posts

Furnizarea apei este întreruptă pe trei străzi din zona deal

Redacția

Pașcaniul în 2019: Mai multe nașteri, mai puține decese și căsătorii

Oana Cordoneanu

Scările mici: imagini dezolante, mobilier distrus, vegetație din belșug. Apel public!

Marius Parteni
Încarcă...