RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Donald Trump vrea sancţionarea Chinei pentru răspândirea virusului COVID-19

Senatorii republicani au introdus marţi un proiect de lege care să îi permită preşedintelui Donald Trump să impună sancţiuni Chinei dacă Beijingul nu furnizează un „raport complet” despre pandemia noului coronavirus, informează AFP şi Reuters.

„Partidul Comunist Chinez trebuie să fie tras la răspundere pentru rolul nefast pe care l-a avut în pandemie”, a declarat senatorul Jim Inhofe, unul din iniţiatorii „legii privind responsabilitatea COVID-19”.

„Înşelăciunile sale despre originea şi răspândirea virusului au dus la pierderea de vieţi şi de timp preţios”, a susţinut senatorul într-un comunicat.

Legea ar oferi preşedintelui Trump 60 de zile pentru a asigura Congresul că Beijingul a oferit explicaţii complete despre epidemie oricărei investigaţii efectuate de Statele Unite şi aliaţii săi sau de către o agenţie a ONU precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

  

De asemenea, preşedintele SUA trebuie să depună mărturie că autorităţile chineze şi-a închis pieţele cu risc ridicat şi au eliberat activiştii din Hong Kong arestaţi în cadrul campaniilor de represiune post-coronavirus.

Donald Trump ar obţine dreptul, în temeiul acestei legi, să impună sancţiuni precum îngheţarea activelor, interdicţii de intrare sau revocări ale vizelor. De asemenea, ar putea restricţiona accesul companiilor chinezeşti la băncile şi pe pieţele de capital din SUA.

„China refuză să permită comunităţii internaţionale accesul pentru a realiza investigaţii în laboratorul din Wuhan”, oraşul în care virusul a apărut în decembrie, a subliniat senatorul republican Lindsey Graham, un alt susţinător al proiectului de lege.

Administraţia Trump acuză autorităţile chineze că au alertat cu întârziere lumea în legătură cu epidemia, că au ascuns amploarea acesteia şi, prin urmare, că sunt responsabile de răspândirea sa la nivel mondial, de moartea a sute de mii de oameni şi de actuala criză economică fără precedent.

Totodată, preşedintele american şi secretarul de stat Mike Pompeo suspectează deschis că Beijingul ar fi ascuns un accident survenit într-un laborator din Wuhan şi care ar fi fost la originea pandemiei.

BZI

Related posts

Zeci de directori de şcoli au demisionat motivând nivelul scăzut de salarizare, potrivit ministrului Educației

Redacția

Rafila: Doar 5 milioane din 19 milioane de români plătesc asigurări de sănătate

Redacția

Ciucă: Este nevoie la nivelul UE să se ia măsuri încât să asigurăm securitatea energetică

Redacția
Încarcă...