RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Regional

Doi hoţi de semafoare, care puteau provoca o tragedie, i-au impresionat pe judecători din Hârlău: „Extrem de sinceri”. Au scăpat de puşcărie

Doi hoţi ar fi putut provoca o tragedie după ce au furat acumulatorii semafoarelor provizorii instalate la un pod aflat în lucru. Magistraţii Judecătoriei Hârlău au fost însă impresionaţi de atitudinea „extrem de sinceră” a inculpaţilor şi au hotărât să-i lase liberi.

Dumitru Gheorghiu şi Andrei Iacobeţ au ieşit „la lucru” în noaptea de 17/18 februarie, când au atacat semafoarele instalate provizoriu la capetele unui pod rutier aflat în lucru pe DN 28, la intersecţia cu drumul comunal 145 de pe raza comunei Cepleniţa. „Ţinta” a fost aleasă din motive de proximitate. Gheorghiu locuia în Cepleniţa, iar Iacobeţ, în Hârlău.

Prin forţarea lacătelor cutiilor metalice de protecţie, ei au sustras bateriile tip acumulator ale semafoarelor, ceea ce a dus la oprirea sistemului de dirijare a traficului. Nu au reuşit să se bucure însă de rezultatul furtului. Au fost identificaţi şi reţinuţi după nici o săptămână, iar în la două luni de la comiterea faptei, erau deja trimişi în judecată pentru furt calificat, riscând o pedeapsă cu închisoarea pe un termen cuprins între 3 şi 10 ani.

Cei doi hoţi au scăpat însă ieftin. Se aflau la prima abatere de la lege, fapt care a cântărit în aprecierea finală a judecătorilor. În plus, ei şi-au recunoscut fără ezitare fapta, primind astfel dreptul la o reducere cu o treime a limitelor pedepsei.

  

„Se va avea în vedere că inculpaţii nu sunt cunoscuţi cu antecedente penale, aşa cum rezultă din fişa de cazier judiciar a acestora, ataşată la dosarul cauzei, dar şi atitudinea extrem de sinceră adoptată de aceştia în cursul cercetării judecătoreşti, precum şi faptul că au recunoscut şi regretat comiterea faptei, colaborând în acest sens cu organele judiciare”, au menţionat judecătorii.

Cei doi au fost condamnaţi la câte 2 ani şi 5 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

Pe parcursul acestuia, ei vor trebui să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii. Hoţii vor trebui să plătească statului câte 10.800 lei, reprezentând cheltuieli judiciare şi de judecată. Antrepriza de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi Roznov a rămas însă păgubită, întrucât reprezentanţii societăţii nu au formulat până la începerea judecăţii o cerere de constituire ca parte civilă, pierzându-şi astfel dreptul de a mai solicita daune. 

ziarul de iasi

Related posts

Neamțean carbonizat în propria locuință

Redacția

Cel mai frumos loc din județul Iași, Delta Moldovei a devenit arie protejată de UNESCO

Redacția

Mașină făcută praf. Şoferul a pierdut controlul volanului şi a intrat într-un stâlp (Video)

Redacția
Încarcă...