NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Documentația pentru scoaterea la licitație a concesionării serviciului de iluminat public a fost aprobată! Consultantul susține că suma totală nu va fi de 28 de milioane lei!

 

 

 

  

Consilierii locali au aprobat astăzi proiectul de hotărâre prin care se stabilește scoaterea la licitiație publică a concesionării serviciului de iluminat public. Suma pe care ar urma să o achite municipalitatea pentru modernizarea și întreținerea sistemului de iluminat public a fost subiectul unor schimburi de replici între opoziție și consultantul ce a realizat documentația.

 

Consilierul Claudiu Bodoașcă de la PNL a remarcat că sumele care ar trebui investite în sistemul de iluminat public, depășesc ultimul studiu de fezabilitatea aprobat de legislativul local cu 4 milioane de lei.

„Spuneți că în acei 24 de milioane de lei, pe cinci ani sunt incluși de două ori? Noi am avut un studiu de fezabilitate aprobat, fără votul nostru, de 10,5 milioane de lei, iar dumneavosatră la costuri cu înlocuire și modernizare ne spuneți așa: 10,5 milioane din acel studiu și alți 4 milioane de lei pentru cele existente. Am răsfoit peste tot și nu am găsit de unde apar acele 4 milioane de lei”, l-a interpelat Claudiu Bodoașcă pe consultantul Vali Țugui.  

Răspunsul i-a fost dat de Vali Țugui, reprezentantul firmei SPES Consulting SRL, societatea ce a întocmit documenția. Conform acestuia, atunci când a calculat valoarea estimativă a valorii serviciului concesionat a dublat valoarea investițiilor motivat de faptul că acestea au atât o valoare de execuție, cât și una patrimonială.

„Probabil sunteți la curent cu prevederile art. 13 din legea 100 din 2016, care la punctul f spune că valoarea estimată a concesiunii este raportată la valoarea tuturor bunurilor şi serviciilor care sunt puse la dispoziţia concesionarului de către entităţile contractante, cu condiţia ca acestea să fie necesare pentru executarea lucrărilor sau furnizarea serviciilor. De asta se dublează pentru că prețul stâlpului sau a orice se realizează în acel contract se ia în considerare în valoarea estimativă ca preț și apoi ca valoare patrimonială. Așa spune legea. Referitor la costuri: 10,5 milioane sunt luate în calcul în baza valorii devizului general realizat de proiectant, iar cele 4 milioane estimate sunt pe baza unei oferte care a fost primită tot de municipiu Pașcani, nu de noi. Pentru modernizarea celei existente”, a explicat Vali Țugui, reprezentantul SC SPES CONSULTING SRL.

 Explicația lui Vali Țugui nu pare însă să aibă sprijin în articolul de lege citat de către acesta. Astfel la litea f) a articolului 13 din legea 100/2016 se pune clar că valoarea estimată a concesiunii de lucrări sau a concesiunii de servicii se face utilizând o metodă obiectivă ce trebuie specificată în documentaţia de atribuire, prin raportare, în special, la următoarele:valoarea tuturor bunurilor şi serviciilor care sunt puse la dispoziţia concesionarului de către entităţile contractante, condiţia ca acestea să fie necesare pentru executarea lucrărilor sau furnizarea serviciilor.

Astfel, în momentul licitației, lucrările de investiție nu sunt realizate, astfel că valoarea contractului de concesiune a serviciului public se calculează la bunurile pe care municipalitatea le are în patrimoniu, nu la cele viitoare.

 

Advertisements

Related posts

Primăria Heleşteni investeşte două milioane de lei în drumuri

Redacția

De ce fug fermierii ieşeni de asociere?

Redacția

Decizii amânate cu privire la RAGCL! Președintele CA:”Nu hăituiți angajații”!

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site