NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Diabetul zaharat, tratat prin operatie

Bolnavii care sufera de diabet de tip II se pot vindeca cu ajutorul chirurgiei bariatrice (chirurgia obezitatii). Operatiile care au avut cele mai bune rezultate in diminuarea glicemiei sunt cele in care s-a folosit gastrobanda (bypass-ul gastric), care a ajutat la tratatea obezitatii morbide.

 

Anual, in jur de zece ieseni apeleaza la astfel de operatii si cei mai multi au reusit sa se vindece. “Diabetul zaharat de tip II este cel mai des intalnit la persoanele obeze. El poate fi tratat prin chirurgie bariatrica sau chirurgia diabetului, cum i se mai spune. Astfel de operatii se fac si la Iasi, si sunt multe persoane care au apelat la aceasta forma de tratament. Am avut pacienti care s-au tratat in totalitate, odata cu pierderea in greutate. In schimb, pentru diabetul zaharat de tip I lucrurile sunt mult mai complicate si se face numai prin transplat de insule pancreatice. S-au incercat astfel de operatii pentru cinci pacienti, la Bucuresti si Constanta, insa, din pacate, operatiile nu au reusit. Sansele de a gasi tesut pancreatic compatibil de la o persoana la alta sunt extrem de mici, iar astfel de operatii sunt foarte grele din punct de vedere chirurgical si imunologic”, a declarat Mariana Graur, sefa Clinicii de Diabet si Boli de Nutritie, din cadrul Spitalului “Sf. Spiridon” din Iasi.

  

Aceste operatii sunt facute de catre seful Clinicii I Chirurgie, dr. Stefan Georgescu, care a acumulat o vasta experienta de-a lungul timpului. “Anual operez in jur de zece persoane care sufera de obezitate. Interventiile au ca scop reducerea in greutate si, odata cu aceasta, reglarea glicemiei. Exista, intr-adevar, si cazuri in care persoanele s-au vindecat in urma operatiei, dar si persoane care nu au reusit sa scape definitiv de diabet. In orice caz, in urma interventiei chirurgicale, cei mai multi pacienti revin la o glicemie normala sau aproape normala. Anul acesta am operat doua sau trei cazuri care au mers foarte bine”, a declarat prof. dr. Stefan Georgescu.

Advertisements

Interventia chirurgicala este gratuita, insa bolnavii sunt nevoiti sa isi achizitioneze gastrobanda, care costa in jur de 1.500 de euro si care nu este decontata de Casa de Asigurari de Sanatate.

Advertisements

 

sursa www.bzi.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Radierile din Registrul Comerţului au coborât, la Iaşi, la cote istorice!

Redacția

Pacienții de la Oncologie, monitorizați medical în timp real

Redacția

La Inspectoratul Scolar bate vantul schimbarii

Oana Cordoneanu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site