NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Deputatul Petru Movilă cere soluții pentru Legea salarizării

Deputatul PMP de Iasi Petru Movila a solicitat recent colegilor parlamentari dezbaterea în regim de urgenta a propunerilor legislative pe care le-a initiat si care au fost înregistrate la Parlament în domeniul salarizarii pentru a se evita noi proteste.

 

  

„Este singura solutie pentru respectarea principiilor nediscriminarii si egalitatii salariatilor, pentru evitarea protestelor justificate tot mai puternice si pentru înlaturarea riscului iminent al declansarii actiunilor judecatoresti, cu toate cheltuielile aferente acestora. Este singura solutie urgenta si corecta la acest moment care rezolva pentru întregul sistem bugetar problemele generate de legea salarizarii”, a spus deputatul PMP Petru Movila.

Acesta a adaugat si ca, la nivel declarativ, Legea privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, a fost adoptata având ca scop nobil eliminarea disfunctionalitatilor salariale existente în sistemul bugetar. În mod similar, Codul fiscal a fost amendat, stipulându-se transferul contributiilor sociale din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, având tot ca scop nobil o mai buna colectare a contributiilor sociale si, indirect, protejarea pensionarilor.

„În realitate, aceste schimbari legislative au condus la o diminuare substantiala a salariilor nete începând cu 1 ianuarie 2018. Concret, salariatii care dupa reîncadrare au obtinut un salariu de baza la nivelul maxim corespunzator anului 2022 nu mai beneficiaza de majorarea legala de 25 la suta si, în consecinta, suporta ei însisi contributiile sociale”, a mai spus deputatul PMP.

Petru Movila a mai mentionat si ca exista o dubla masura în ceea ce priveste salarizarea la nivelul aparatelor centrale si locale. Astfel, daca la unele autoritati si institutii publice (ANAF, ANSVA, ANPC) salarizarea personalului atât cu functii de conducere, cât si cu functii de executie de la nivel local este asimilata cu salarizarea personalului de la nivel central, la altele persista discrepantele între nivelul local si cel central.

Totodata, prin legiferarea gresita, inclusiv din domeniul sanatatii, Movila a aratat ca Guvernul si-a încalcat propriile principii edictate în legea salarizarii – principiul nediscriminarii si principiul egalitatii.

 sursa www.bzi.ro

Advertisements

Related posts

Dumitru Pantazi candidează pentru un nou mandat de primar. Constantinescu susține ideea organizării unui referendum (Foto – Video)

Marius Parteni

Votul în jurul Iaşului: o bătălie surdă între PNL şi USR PLUS. O analiză aplicată

Redacția

Comunicat USR PLUS Iași: Noua conducere a fost validată. Un pășcănean ales în Biroul Județean

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site