NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Declaraţie politică: Trebuie să susţinem revigorarea mediului de afaceri!

Săptămâna trecută Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a prezentat câteva date relevante privind numărul de societăţi intrate în insolvenţă, precum şi numărul firmelor înfiinţate, în prima lună a anului 2014. Astfel, în luna ianuarie au intrat în insolvenţă 2.054 firme şi au fost înfiinţate 8.515 firme.

 

Cele mai multe societăţi cu dificultăţi financiare sunt cele din domeniul comerţului, 849 intrând în insolvenţă, faţă de 798 în 2013, dar şi cele din construcţii – 279, comparativ cu 349 în ianuarie anul trecut şi din industria prelucrătoare – 253, în scădere de la 279.

  

La nivel naţional, în 29 de judeţe au fost înregistrate scăderi ale numărului de insolvenţe, cu procente de la 6% la 87%. Însă, în restul judeţelor numărul insolvenţelor a crescut. Spre exemplu, în judeţul Iaşi s-au înregistrat 60 societăţi care au intrat în insolvenţă în luna ianuarie, faţă de 37, câte s-au înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu un procent de peste 60%, judeţul Iaşi se clasează pe poziţia 8 într-un top al judeţelor care au înregistrat cele mai multe insolvenţe în prima lună a acestui an. 

Datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului mai arată că, de la declanşarea crizei, circa 130.000 de firme au ajuns în incapacitatea de a-şi plăti datoriile. Pentru aproximativ 110.000 dintre acestea a fost declarat deja falimentul. În ultimii cinci ani doar pentru 3.500 de firme au fost aprobate planuri de reorganizare.

În ceea ce priveşte firmele înmatriculate în ianuarie, acestea sunt în domeniul comerţului, respectiv circa 2.940, în scădere cu 10% faţă de 2013. Un număr mare de înmatriculări de firme a fost consemnat şi în domeniul activităţilor profesionale, ştiinţifice şi tehnice (909) şi construcţiilor (710). Faţă de luna ianuarie 2013 numărul de firme înfiinţate s-a redus cu 4,5%.  

 Doamnelor şi domnilor,

 Deşi numărul insolvenţelor din luna ianuarie a acestui an este mai mic decât aceeaşi perioadă a anului 2013 (2.054 firme în 2014, faţă de 2.403 firme în 2013), consider că avem nevoie de reglementări legislative mult mai clare pentru ca societăţile comerciale să nu mai ajungă în incapacitate de plată. Principala problemă a companiilor este gradul de îndatorare şi restanţele către bănci. Reprezentanţii băncilor recunosc faptul că în România se  practică cele mai mari dobânzi din Europa la creditele pentru companii în monedă naţională.

Se înţelege că atât creditorul cât şi debitorul întâmpină dificultăţi în acest cerc vicios. Companiile nu mai au lichidităţi, dar nici nu pot accesa noi finanţări din cauza creditelor neperformante. În consecinţă, trebuie să avem în vedere nu numai protecţia creditorilor cât şi acordarea unei şanse debitorilor, în sensul reorganizării şi revitalizării afacerii. Consider că noi trebuie să susţinem revigorarea mediului de afaceri şi să fim atenţi la ce se întâmplă atât în mediul de afaceri cât şi în instituţiile bancare pentru ca economia românească să continue trendul ascendent.

 Florin Constantinescu – senator PSD

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Related posts

Comunicat de presă: Florin Constantinescu salută semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană

Redacția

Guvernul a aprobat proiectul privind stabilirea datei alegerilor locale în 27 septembrie

Redacția

Comunicat de presă: Florin Constantinescu solicită imperativ includerea autostrăzii „Moldova”, Iaşi – Târgu Mureş, în Master Planul General de Transport

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site