NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

”Dacă ar fi să dispară toată industria, noi vom fi ultimii care vor muri”

”Da

Anul 2019 a fost teribil pentru industria alimentară bazată pe carne de porc. Ferme uriașe au fost complet golite din cauza virusului pestei porcine africane dar cel mai important producător din Iași – KOSAROM – nu a pățit absolut nimic. Ba, dimpotrivă, și-a majorat semnificativ afacerile și exporturile (cererea a crescut cu 100%) iar pentru 2020 se anunță o nouă dublare a cererii de carne de porc, ceea ce a certificat o dată în plus soliditatea  afacerii construite de Neculai Apostol. De altfel, fondatorul KOSAROM paria încă din Aprilie 2019 pe acest curs al pieței: ”Cu toată sinceritatea şi în urma experienţei pe care o am în sistem, vă spun că dacă în România sectorul suinelor va muri vreodată, noi vom fi ultimii. De ce? Fiindcă am ales la KOSAROM o formulă de integrare aproape totală. Primul aspect este cel legat de cereale, laborator, FNC, procesarea soiei, ferme de genetică pentru obţinerea scrofiţelor în sistem propriu, făcând inclusiv cercetare aplicată. Pe partea de creştere, avem reproducţie, maternitate, tineret şi proc gras. În zona livrării porcilor graşi şi a industrializării, avem abatorul şi fabrica de la Paşcani, ceea ce ne conferă o trasabilitate foarte clară pentru fiecare preparat din galantar. Însă, toate acestea, cu eforturi financiare care nu se bazează pe ajutoare guvernamentale sau fonduri europene, ci pe credite şi resurse proprii”, a spus acum 9 luni fondatorul grupului KOSAROM. 

Rezultatele financiare întregistrate la finalul lui 2019 arată că afacerea KOSAROM (tot grupul de firme – pui și porc) are o valoare de piață de minim 400 milioane euro. Cum 2019 a fost un an excepțional am preferat să folosim la evaluarea firmei cifrele obținute în perioada 2013-2018 ceea ce a coborât valoarea grupului la ”doar” 300 milioane euro. Iar pentru că familia Apostol are peste 70% din acțiuni îi revine o avere de minim 225 milioane euro, sumă ce o plasează pe locul 3 în topul celor mai bogați ieșeni (VEZI AICI). 

Au fost investite 100 milioane euro la KOSAROM, urmează alte 80 milioane în următorii 5 ani, de preferat fără fonduri euroepene 

  

Retras de la conducerea efectivă a firmelor din grupul KOSAROM, Neculai Apostol își permite o perspectivă de ansamblu asupra pieței naționale și constată amar că România pierde anual 600 milioane euro deoarece nu copie modelul KOSAROM

”La capitolul producţiei de carne şi de preparate din carne de proc, România are o mare problemă, în contextul în care noi importăm peste jumătate din necesarul de carne de porc pentru consum şi în special pentru partea de procesare. În anul 2016, de exemplu, ştiu că s-au importat atât carne de proc, cât şi purcei şi preparate din carne de porc în valoare totală de peste şase sute de milioane de euro. Dacă ne gândim la ce înseamnă aceasta în echilibrul balanţei comerciale şi la faptul că dezvoltând acest sector putem crea atâtea şi atâtea locuri de muncă, atunci este clar că domeniul creşterii şi exploatării suinelor devine unul dintre domeniile economice prioritare. Nu ar trebui să fie prioritară doar dezvoltarea şi consolidarea sectorului vegetal, fiindcă ajungem să vindem materie primă sau să stăm cu ea pe stoc, aşa cum s-a mai întâmplat recent. Ar trebui să creăm valoare adăugată. Iar aceasta se face prin zootehnie”, afirmă Neculai Apostol.

Pentru a arăta ce înseamnă „valoare adăugată” boss-ul KOSAROM a explicat rețeta aplicată la grupul său de firme. “Cerealele sunt materia primă pentru cele două fabrici de nutreţuri combinate care asigură hrana puilor de la Avi-Top Târgu Frumos şi a suinelor de la Suinprod Roman. Prin investiţii importante, am ajuns să avem o cotă de piaţă în ascensiune. Dar cele aproximativ o sută de milioane de euro investite până acum au venit din credite mari şi din surse proprii”, dezvăluie Apostol. El a arătat apoi un adevăr trist: fondurile europene sunt a 5-a roată la mașina unui grup agroindustrial. “Volumul de investiţii este diferit şi, cel puţin noi, nu agreăm aceste programe europene. Sumele disponibile pentru noi, cei cu o dimensiune ceva mai mare a afacerii, sunt prea mici şi mi se pare că se oferă ceva, acolo, în derâdere. Mai curând renunţăm la a accesa respectivele măsuri, fiindcă mai mult ne-am încurca dacă am apela la aceste programe susţinute cu fonduri europene”, explică Neculai Apostol.

”În următorii 5 ani ţintim triplarea capacităţii până la aproximativ 500.000 capete porcine pe an, ceea ce presupune investiţii ce se ridică la peste 80 milioane euro, execuţia acestora fiind etapizată“, a spus și Ioan Antoci, directorul general Suinprod Roman. 

Continuare pe www.topiasi.ro

Advertisements

Related posts

Un controversat afacerist ieșean a luat o bună parte din Scudas Pașcani

Redacția

Proinvest Group din Paşcani începe producţia într-o fabrică nouă de panouri termoizolante până la sfârşitul anului

Redacția

Românii, tot mai săraci: „Nu ai, oricât ai calcula, nu ai cum”. O treime din familii au restanțe la facturi din cauza veniturilor mici

Redacția
Încarcă...