RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
AdministrațieLocal

Curtea de Conturi: „Împrumut avantajos, lucrări puține!”

Împrumutul luat de Primăria Municipiului Pașcani pentru a finanța lucrările de înființare a noului cimitir și cele de modernizare a Pieții Vale este unul avantajos, consideră auditorii Curții de Conturi într-un raport ce vizează UAT Pașcani pentru anul 2022. Dincolo de această constatare, inspectorii arată că justificarea acestui împrumut trebuie să aibă un corespondent în realizarea lucrărilor pentru care banii au fost luați.

„Deși resursele atrase au fost contractate la costuri avantajoase, oferite de produsul de credit cu dobândă fixă pe toată perioada de creditare, scopul pentru care aceste resurse au fost angajate nu se reflectă în stadiul actual al obiectivelor de investiții ce se doresc a fi finanțate. Cu privire la acest credit atragem atenția asupra faptului că, pe de o parte, în conturile entității există disponibilități neutilizate de 10.999.700,69 lei, iar pe de altă parte, s-au plătit rate și dobânzi însumând 3.865.691 lei (rate de 3.300.000 lei și dobânzi de 565.691 lei), aspecte care arată nerespectarea principiilor de economicitate, eficiență și eficacitate în gestionarea fondurilor publice, întrucât rezultatele nu se reflectă într-o evoluție a stadiului obiectivelor de investiții pentru care s-a contractat finanțarea,” se arată în raportul Curții de Conturi pentru anul 2022.

Ca măsură, pentru a respecta principiile de economicitate, primarul Marius Pintilie are termen până în aprilie anul viitor pentru „efectuarea demersurilor în vederea derulării si finalizării obiectivelor de investiții astfel încât resursele angajate sa fie utilizate eficient, să genereze plus valoare”.

Între timp au fost demarate lucrările pentru amenajarea noului cimitir, iar imaginile postate pe social media arată ca acestea au o evoluție bună, iar Primăria Municipiului Pașcani a eliberat autorizația de construire pentru modernizarea Pieții Vale. Noii indicatori tehnico-economici pentru acest obiectiv vor fi discutați săptămâna viitoare în Consiliul Local, după ce consilierii PSD, Pro România și PMP au refuzat să facă acest lucru în această săptămână, pe motiv că nu au avut timp să citească proiectul.

  

Related posts

Dispute pe gradul de implementare al investițiilor la Pașcani! Nedelcu a acuzat nivelul scăzut din primele trei luni ale anului 2022, deși în administrația Pantazi acesta a fost mult mai scăzut!

Răzvan Grecu

Criza apei la Pașcani – între vinovați și soluții salvatoare

Ema Roman

Conferință de presă PNL Pașcani: Despre debranșările de la apă rece și situația regiei de termoficare

Ema Roman
Încarcă...