Ambuteiaj în Indonezia. Foto: Pacific Press / ddp USA / Profimedia
Standardul Euro 7, noua măsură a UE pentru reducerea emisiilor poluante ale autovehiculelor, ar trebui să intre în vigoare anul viitor, iar acest lucru a întețit discuțiile în contradictoriu asupra acestei decizii.
Chiar și România, țară mai degrabă inactivă când vine vorba de politicile UE, s-a alăturat Franței și Italiei, pe o listă de opt țări membre UE care se opun introducerii Euro 7. Germania nu a marșat la opoziție, în ciuda faptului că ministrul german al Transporturilor, Volker Wissing, și-a exprimat anterior rezervele asupra adoptării măsurii, de la 1 iulie 2025.
Ce presupune însă intrarea în vigoare a Euro 7? Va fi un nou pas memorabil al Uniunii Europene pe calea reducerii până la dispariție a poluării produse de mașini? Sau e doar o chestiune minoră ca impact pentru mediu, dar cu potențial disturbator pentru piața auto și evoluția mobilității europene?
Carlos Tavares, CEO al conglomeratului auto Stellantis, spunea că ultimii pași în reducerea emisiilor de CO2 ale mașinilor reprezintă sarcini inutile pentru industrie și vor încetini trecerea sectorului către electrificare. Președintele Franței, Emmanuel Macron, susținea și el că ar trebui să existe o pauză în reglementarea climatică a UE.
» Citește continuarea pe pagina autorului