RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Cristian Dide și Asociația ”Evoluție în Instituție” atacă în instanță dispoziția primarului Pantazi privind adunările publice

Vestea că primarul Dumitru Pantazi a intezis adunările publice în centrul municipiului Pașcani, a ajuns și la București. Unul dintre cei mai cunoscuți activiști din țară, Cristian Dide și Asociația pe care o conduce, ”Evoluție în Instituție”, au decis să atace în instanță dispoziția de primar prin care adunările publice pot fi organizate doar în parc și la stadionul municipal.

 

  

Cristian Dide a explicat că a intervenit în mai multe cazuri din țară acolo unde a observat că dreptul cetățenilor de a manifesta în stradă a fost restrâns de către unele administrații locale.

„Noi ne ocupăm de lucru acesta încă din 2017, când am început să luăm amenzi de la Jandarmeria București pentru adunări publice, și am obeservat că este o practică generală la nivel național, ca administrațiile locale, prin primari, să folosească tot felul de tertipuri ca să împiedice astfel de întâlniri. Noi am intervenit peste tot unde am aflat. De exemplu, am intervenit și la Sibiu, în favoarea unui sindicat al polițiștilor, chiar dacă oamenii legii nu sunt cei mai buni prieteni ai noștri. Considerăm că dacă lor li se încalcă un drept, autoritățile locale vor face un obicei din chestia asta și vor interzice adunările publice ori de câte ori au un interes. Interesul nostru ca Asociație este să oprim astfel de practici și să arătăm că este un abuz”, și-a explicat decizia Cristian Dide.

Totul a pornit după ce liderii locali ai Partidului Național Liberal au declarat într-o conferință de presă că decizia lui Dumitru Pantazi, de a limita zonele în care oamenii pot manifesta, este una contrară regulilor democrației.

Liberalii au făcut declarațiile pe acest subiect după ce nu li s-a permis să amplaseze, contra cost, un cort în centrul municipiului pentru strângerea de semnături în susținerea candidaturii lui Klaus Iohannis. Răspunsul primit din partea Primăriei a fost acela că astfel de acțiuni se pot desfășura în parc, sau la stadionul municipal.

„Am crezut inițial că este vorba despre o hotărâre adoptată de Consiliul Local, dar ulterior am constatat că vorbim despre o dispoziție de primar. Mi se pare abuzivă o asemenea decizie și contrară tuturor regulilor democrației, să se îngrădească dreptul la opinie, liberă exprimare. Adunările publice sunt reglementate prin lege. Nu scrie în lege că restricțiile trebuie impuse de primar”, a declarat, săptămâna trecută, Claudiu Bodoașcă, liderul consilierilor PNL din legislativul local.

Situația a fost comentată și de Marius Pintilie, președintele organizației locale. El crede că dispoziția a fost dată șmecherește de primarul Pantazi.

„PNL a reușit în trecut să organizeze câteva întâlniri cu cetățenii. Au fost manifestări ale oamenilor, care și-au spus nemulțumirile în mijlocul orașului. Vă aduceți aminte de subiectul ApaVital. Este normal să îţi spui problemele în mijlocul orașului. Eu cred că șmecherește domnul primar a zis “vreți voi să faceți adunări, să exprimați? Ia duceți-vă  în parc sau pe stadion. Este o situație care va mai data până la alegerile de anul viitor. Sper să vină un primar mai bun, care să înțeleagă că cetățenii au voie să se exprime și dacă o fac în mijlocul orașului, în mod civilizat, nu ar trebui să fie o problemă”, a susţinut Pintilie.

 

Primarul Dumitru Pantazi nu a putut fi contactat pentru a răspunde acuzaţiilor. Edilul  a dat această dispoziţie, după un protest în centrul municipiului al păşcănenilor nemulţumiţi de operatorul ApaVital.

 

Related posts

Prima înfățișare în dosarul de 22 de milioane de lei. Primăria a cerut termen pentru angajarea unui avocat!

Răzvan Grecu

Posibilă licitație pentru Pașcani – Suceava până la finalul anului

Redacția

Spectacolele de Zilele Municipiului se vor ține în piațeta Primăriei! Seară pentru tineri!

Marius Parteni
Încarcă...