NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Conacul Cantacuzino refăcut cu 5 milioane euro

Conace boieresti, lasate in paragina! Iasul detine 11 astfel de bijuterii arhitecturale, si doar una singura a fost reabilitata in ultimi 40 de ani. Autoritatile nu au bani pentru lucrari de renovare, iar statul finanteaza extrem de greu un astfel de proiect. Ministerul Culturii promite sa dea 5 milioane de euro pentru reabilitatea Conacului Cantacuzino, din judetul Iasi. Localnicii isi aduc aminte de viata boema pe care o duceau boierii, de gradinile cu flori si de balurile la care luat parte demnitarii vremurilor de odinioara.

Conacului Cantacuzino-Pascanu a fost construit la inceputul secolului al XVII-lea de catre familia vornicului Nestor Ureche, tatal cronicarului Grigore Ureche. Batranii satului isi amintesc cu nostalgie despre capodopera arhitecturala de odinioara, care se afla in batatura satului. Dupa al doilea razboi mondial, conacul Cantacuzino a fost transformat, pe rand, in scoala, sala de bal si cinematrograf.

Conacul Cantacuzino-Pascanu, din comuna ieseana Ceplenita, va intra in reparatii capitale, promit autoritatile. 5 milioane de euro vor fi investite in reamenajarea si readucerea la viata a cladirii impunatoare.

Dumitru Laiu, primarul comunei Ceplenita: „In cadrul primariei ne-am ocupat de intabularea intregului sit, incepand cu conacul, dar si cu terenul care il imprejmuieste. Urmeaza sa definitivam documentatia si in functie de sursele de finantare sa gasim bani pentru a-l reconstrui”.

  

In urma cu 36 de ani, conacul impunator a fost cuprins de flacari, iar incendiul devastator si-a pus amprenta pe cladire. De atunci, bijuteria arhitecturala a fost lasata in paragina. Treptat, peretii s-au scorojit, tencuiala a cazut, tavanul s-a prabusit, iar amintirile au palit.

Virgil Babii, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi: „S-a recomandat ori punerea in valoare a ceea ce a mai ramas, ori reconstruirea acestui conac. Elementele care se mai gasesc azi pe teren pot fi pastrate in cadrul noului proiect si puse in valoare”.

Bobi Apavaloaie, istoric: „Ulterior, conacul a trecut in familia, in patrimoniul familiei Cantacuzino, care a ridicat un conac in stil neoclasic, foarte asemanator cu cel care a disparut in urma incendiului din 1986„.

Cladirea se afla pe lista monumentelor istorice.

Daniel  Visan, arhitect: „Conacul este deja o ruina. Tehnic vorbind, problema este mult mai complicata. Dincolo de aceasta parte de documentare privind istoria si imaginea conacului. Este vorba de studii de geotehnica, calitatea locului pe care este, in continuare, amplasat conacul, este vorba despre materialele din care a fost realizat, piatra, tipuri de piatra, caramide, mortare si asa mai departe, asta inseamna un alt gen de studii”.

In judetul Iasi exista 11 conace aflate in evidentele Directiei de Cultura. Unul singur a fost restaurat in ultimii 40 de ani, este vorba despre conacul Polizu.

sursa www.telem.ro

Advertisements

Related posts

Acces limitat în spitalele din Iaşi din cauza gripei

Redacția

Iași, hai în echipa GoDaddy. Ne vedem online, la Târgul de Cariere Digital Iași

Redacția

Asasinat odios comis aseara de un psihopat. O fosta jurnalista din Iasi si fetita ei de cinci luni au fost omorate cu cruzime in apartamentul in care locuiau

Redacția
Încarcă...