RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Comunicat Apavital:Intervenție pentru remedierea deficiențelor aducțiunii Pașcaniului

Având în vedere avaria de ieri, 10 iulie 2016, de pe conducta de aducțiune a apei potabile din sursa Moțca, realizată de PSA prin programul ISPA, avarie care a determinat sistarea furnizării pentru câteva ore a apei potabile pentru cetățenii mun. Pașcani, SC ApaVital SA face următoarele precizări:

 

  

1. Avaria a constat în apariția unei fisuri de aproximativ un metru pătrat pe conducta de aducțiune a apei potabile, în dreptul localității Verșeni.

2. Conducta de aducțiune cu apă a mun. Pașcani din sursa Moțca este realizată din PAFSIN, material cunoscut ca fiind predispus, în anumite condiții, la fisuri longitudinale și neregulate. Cauza cea mai probabilă a avariei de pe data de 10 iulie 2016 este rezultatul unui cumul de factori, care au potențialul de a duce la apariția de noi avarii, dintre care cei mai importanți sunt faptul că pozarea conductei a fost realizată într-un mod care amplifică probabilitatea apariției de fisuri și avarii semnificative. Astfel, pozarea conductei nu a fost realizată pe tot traseul în conformitate cu normele în vigoare, care impun amplasarea conductelor pe un pat de nisip. Angajații ApaVital au constatat adeseori, în momentul remedierii avariilor, că sub conducta de aducțiune a fost pus pietriș, pământ și chiar piatră spartă, materiale care au potențialul de a deteriora grav materialul PAFSIN. În plus, în perioada de execuție a aducțiunii, adesea s-a realizat o manevrare necorespunzătoare a conductelor de PAFSIN, prin manipularea acestora direct cu cupa utilajului, fără a se folosi șufă sau chingi transportoare, cum impun normativele în vigoare. Un alt important factor de risc care duce la apariția de fisuri ale conductei este faptul că proprietarii terenurilor de pe traseu efectuează lucrări agricole cu utilaje cu greutate mare, care sunt de natură să determine tasări ale terenului și fisurarea conductei de PAFSIN.

 

3. În ceea ce privește zvonurile răspândite în rândul opiniei publice din Pașcani după care o parte din „apa Pașcaniului” (dacă este să fim riguroși, este apa comunei Moțca!) ar fi utilizată pentru alimentarea cu apă a mun. Iași ori a altor localități din Zona Metropolitană Iași, aducem la cunoștința opiniei publice din mun. Pașcani că în acest moment rețelele de aducțiune a apei potabile din sursele Moțca (din care este alimentat mun. Pașcani) și Timișești (din care este alimentat parțial mun. Iași) nu sunt interconectate. Dacă aceste două rețele de aducțiune a apei potabile ar fi fost interconectate, avaria de ieri ar fi putut fi izolată, iar pe parcursul remedierii acesteia mun. Pașcani ar fi putut beneficia de apă potabilă, în același mod în care se realizează alimentarea cu energie electrică a localităților interconectate în cazul apariției unor avarii la rețelele de alimentare cu energie.

Comunicat de presă APAVITAL

Related posts

Șapte persoane s-au înscris pentru etapa a doua de selecție a candidaților pentru Consiliile de Administrație. Vezi care sunt acestea

Marius Parteni

Consilierii au aprobat majorarea tarifului la apă! Opoziția a spus NU, primarul Dumitru Pantazi a fost de acord!

Răzvan Grecu

Taxă de salubrizare pentru pășcănenii care nu încheie contracte. Angajații societății trec la întocmirea listelor celor care se sustrag

Teona Gherasim
Încarcă...