RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

Comune ocolite de banii Guvernului

Contactaţi de „Evenimentul Regional al Moldovei”, mai mulţi primari au admis că sumele defalcate pentru echilibrarea bugetului sunt insuficiente pentru acoperirea datoriilor, cu atât mai puţin continuarea investiţiilor deja începute. Una din cele mai grave situaţii este la Mirceşti.

  

Nu doar că primăria urmează să primească 183 mii lei, fiind printre cele mai mici sume din judeţ pentru echilibrarea bugetelor, însă edilul vrea să facă un credit pentru acoperirea datoriilor comunei. Drumurile sunt proaste, o şcoală finalizată nu are recepţia făcută din cauza datoriei către constructor, iar un cămin cultural zace neterminat tocmai din 2008.

 

 „În opt ani de zile am primit cofinanţare 300 mii lei. E ca şi cum am face parte din altă lume. Avem investiţii începute şi neterminate, pentru care ni s-au promis cofinanţări şi nu le-am primit. Am cămin cultural neterminat, întrucât cei care s-au angajat în execuţia lui nu au făcut nimic. Acum două luni am început lucrări pentru canalizare în valoare de 1,7 milioane euro şi nu am bani să le termin până la anul. Cred că singura soluţie este să fac credite, altfel nu se poate. Anul acesta comuna nu a primit niciun ban, iar dacă stau în baza celor de la Consiliul Judeţean Iaşi, nu aş fi surprins dacă ne mai bagă cineva în seamă. Am o şcoală pentru care trebuie să facem recepţie, dar nu am bani să plătesc constructorul, iar drumurile, după ce am construit staţia de epurare, arată foarte rău”, a declarat primarul comunei Mirceşti, Petru Antăluţ.

 

Mulţumiţi cu ce au

 

Probleme cu reparaţiile şcolilor sunt şi la Răchiteni, o altă comună care a primit bani puţin din cotele defalcate pentru echilibrarea bugetului. Deşi pentru terminarea investiţiilor comuna are nevoie de cel puţin două milioane lei, la echilibrarea bugetului a primit doar 159 mii lei.

 

 „Avem nişte lucrări la drumuri săteşti pentru care trebuie să găsim 1,1 milioane lei. Este destul de greu cu aşa puţini bani, dar ne descurcăm cu ce avem. Sunt probleme cu banii atunci când vine vorba de Şcoala Răchiteni, care a fost afectată de inundaţiile din 2008. Părţi din acoperiş au fost luate de vânt, dar l-am cârpit cum am putut şi se învaţă în continuare. Săptămâna trecută am trimis la Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi o adresă prin care solicităm finanţare, pentru că sumele pentru modernizarea şcolii sunt destul de mari pentru bugetul nostru. Vorbim de 800 mii lei, bani cu care vrem să refacem acoperişul, să schimbăm pardoseala, izolaţia termică şi să înlocuim sobele vechi cu centrală termică”, a declarat Eusebiu Martoncă, primarul comunei Răchiteni. Codaşă la banii pentru echilibrarea bugetului este şi comuna Grozeşti, care a primit anul acesta 187 mii lei. Cu toate acestea, edilul comunei spune că reuşeşte să se descurce cu ce are.

 

 „Banii aceştia vor merge în infrastructura de drumuri săteşti şi la şcoală. Românul se obişnuieşte cu cât are, suntem conştienţi că mai mult de atât nu se poate”, a spus Costel Zota, primarul Comunei Grozeşti.

 

Alte comune care au primit bani puţini din cotele defalcate sunt Ciohorăni (128 mii lei), Drăguşeni (149 mii lei), Costeşti (176 mii lei), Cucuteni (176 mii lei), Valea Lupului (180 mii lei) şi Hărmăneşti (184 mii lei).

 

sursa www.ziarulevenimentul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Bărbat din Tătăruși sancționat pentru apelare abuzivă la 112

Oana Cordoneanu

Un medic a eliberat cu greu actul de deces al unui batran

Redacția

Transparență totală în cheltuirea banilor publici (P)

Redacția
Încarcă...