NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Cine sunt, de fapt, saşii, germanii care au civilizat Transilvania. Cum s-au ridicat peste români, i-au întrecut la hărnicie şi bogăţii, dar erau mai slabi ca ostaşi


Şaşii au reuşit, în câteva sute de ani, să civilizeze o bună parte din Transilvania medievală. Germani la origine, aceştia, aşa cum arată mărturiile medievale, erau meşteşugari şi negustori pricepuţi, care au reprezentat o adevărată binefacere economică şi culturală pentru regiunile în care s-au stabilit.

  

Începând cu secolul al XII-lea, în Transilvania, cucerită anterior de căpeteniile ungurilor şi, mai apoi, înglobată în regatul maghiar fondat după model germanic la începutul veacului al XI lea, a început să sosească un amalgam de emigranţi de neam germanic. Deşi numiţi în majoritatea cronicilor saxoni, aceştia erau de diferite neamuri şi ramuri germanice. Unii dintre ei s-au aşezat pe arcul carpatic în zona de sud-est, în timp ce alţii au preferat zona de nord-est a Transilvaniei.

Noii colonişti nemţi, aduşi se pare prima dată de regele ungur Geza al II-lea (1141-1162), trebuiau să păzească trecătorile Carpaţilor de neamurile invadatoare, să colonizeze în numele regatului maghiar şi să civilizeze regiunile rurale locuite în special de valahi, slavi şi neamuri turanice. Epopeea germanilor din Transilvania, numiţi şaşi, a fost consemnată de numeroase izvoare istorice de-a lungul Evului Mediu. Cei care i-au conoscut au rămas impresionaţi de hărnicia şi de priceperea lor. Totodată, saşii sunt printre cei care au contribuit decisiv la civilizarea Transilvaniei pe arcul carpatic, aşa cum reiese şi din cronicile timpului.

Citește articolul integral pe Adevarul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Metode simple prin îţi poţi creşte nivelul de energie

Redacția

Imaginea pe care Hitler a interzis-o pentru că îl înfăţişa într-o ipostază „sub demnitatea umană”

Redacția

De ce sa iti incepi dimineata cu un ceai verde cu lamaie si ulei de cocos

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site