RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Cetățenii din imobilele nesigure dorm cu frica-n sân. “Blocul ăsta trebuie dărâmat”. Primarul amână expertizarea locuințelor

Subiectul expertizării locuințelor cu risc seismic revine în actualitate. Nu este adus în discuție de adversarii primarului, ci de cetățenii care locuiesc în astfel de imobile. În ciuda necazurilor acestora, administrația locală nu face nimic. Primarul nu a întreprins nicio măsură, după cum a promis pentru a combate o inițiativă a consilierilor din opoziție.

 

 

  

Două femei care locuiesc în blocul Z Paviloane, au venit  la audienţele de la Primărie, pentru a-şi exprima îngrijorarea faţă de imobilul unde locuiesc.

Păşcănencele au spus că nu au susţinere din partea vecinilor, dar cer Primăriei să consolideze blocul, întrucât ar avea mai multe probleme, atât la structură, cât şi la acoperiş şi subsol.  Asociaţie de proprietari nu au, însă cele două speră că-şi vor convinge vecinii să le susţină.

“Canalizarea este jalnică, vecinii toţi îşi doresc să se rezolve problema, dar niciunul dintre ei nu se implică. Căminul este mai jos faţă de şosea, şi când plouă, se adună toată apa în subsol. Toată vara am stat cu boxele indundate. Blocul ăsta trebuie trebuie dărâmat. Toată tencuiala dintre cărămizi s-a dărâmat, de acum 80 de ani de când a fost contruit blocul. Nici nu este nevoie de un cutremur mare ca să se dărâme tot”, a spus păşcăneanca despre blocul Z Pavilioane.

Ca răspuns, viceprimarul Gabriela Nedelcu le-a spus că integrarea într-o asociaţie de proprietari este condiţia cheie pentru orice intervenţie care s-ar putea face pe consolidare sau reabilitare.

“La nivelul Primăriei, cred că domnul primar a semnat deja o dispoziţie. Este o comisie care va face nişte propuneri pentru consolidări, o expertiză a blocurilor cu risc seismic. Dar ca să obţineţi fondurile vă trebuie această asociaţie de proprietari”, a precizat Gabriela Nedelcu.

Declarația acesteia lasă loc de interpretări. Dacă oamenii sunt sfătuiți să înființeze Asociații de Proprietari, este posibil ca administrația locală să nu fie de acord să suporte costurile cu expertizarea locuințelor.

Consilierii din opoziție au propus în data de 5 octombrie să fie demarate procedurile de inventariere a blocurilor cu risc seismic, dar demersul lor nu a avut succes. “Din 2007 nu s-a mai făcut nimic pentru blocurile cu risc seismic din Paşcani. În sarcina CL cade ca aceste clădiri să fie identificate, iventariate şi expertizate.  Este vorba despre clădirile construite înainte de 78, pentru că cele construite după sunt considerate mai sigure. Cele înainte de 78 trebuie toate identificate. Noi nu avem la acest moment o situaţie clară a acestir clădiri din municipiu.  Putem face un program anual de intervenţie, care constă în expertizarea clădirilor. Statul, prin Ministerul Dezvoltării Regionale alocă anual fonduri  anul pentru expertizare şi consolidare, inclusiv a locuinţelor private. La ora actuală există o listă cu nişte propuneri de expertizare. Nu se face aşa. Nu ne dăm noi cu părerea ce expertizăm. Facem o listă cu toate.  Am iniţiat acest proiect de hotărâre în ideea ca până la sfârşitul anului să facem o situaţie clară cu aceste clădiri, un program de intervenţii, pentru ca la anul să putem bugeta aceste intervenţii”, a precizat atunci Claudiu Bodoaşcă.

Demersul în acest sens este amânat fără explicație de primarul Dumitru Pantazi. Dacă la propunerea opoziției, edilul local a spus că va înființa o comisie, prin dispoziție de primar, acest lucru nu s-a întâmplat până acum. “Legat de inventarierea blocurilor cu risc seismic din Paşcani, pe care Primăria are de gând să o facă, în momentul de faţă trebuie să stabilim care sunt compartimentele care se vor ocupa, printr-o dispoziţie viitoare dată de primar, de această inventariere. Comisia va face o concluzie a inventarierii, iar în funcţie de numărul de blocuri, de construcţii de pe raza municipiului, va trebui contractată o firmă de expertiză în domeniu care va stabili expertizarea acestor clădiri“, spunea purtătorul de cuvânt al Primăriei Paşcani în data de 8 noiembrie.

Reamintim faptul că blocurile cele mai expuse la risc seismic sunt blocurile V1, V2, V3, V5, V6, V7 situate pe strada Nicolae Iorga, V4, V9, V10 de pe strada Ştefan cel Mare, V8 de pe strada Moldovei, Blocul CFR de pe strada Gării, Pavilioane V, U, T,Z, din strada Sportului, Pavilioane P, R, S, X, Y, W, L, M, N, O, de pe strada Horia, P4-6 strada Cloşca şi P1-3 Strada Crişan.

 

  

Related posts

Capace de canalizare acoperite cu asfalt, pe strada Moldovei din Paşcani

Ema Roman

Întârzie plombările pe strada Grădiniţei. Gropile din asfalt s-au mărit, după acţiunea de frezare

Marius Parteni

Furnizarea apei potabile este întreruptă pe străzile Ștefan cel Mare și N. Iorga, din Pașcani

Redacția
Încarcă...