RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Ceai din frunze de mesteacăn: beneficii și proprietăți

Mesteacănul, a cărui denumire științifică este Betula, este un arbore întâlnit și la noi în țară, are o scoarță albă și netedă și crește până la o înălțime de 30 m. Cum este folosit pentru sănătate?

Seva și frunzele de mesteacăn sunt cunoscute în tradiția populară pentru potențialele beneficii pentru sănătate, de aceea sunt utilizate în scopuri terapeutice. Cercetările arată că frunzele de mesteacăn au în compoziție mai ales flavonoide, dar și alte substanțe chimice și rezine. Frunzele acestui copac conțin mari cantități de vitamina C și sunt întrebuințate la fabricarea medicamentelor.

Remediile din mesteacăn sunt utilizate pentru infecțiile de tract urinar, care afectează rinichii, vezica urinară, ureterele și uretra și pentru pietrele la rinichi. Totodată, ca plantă medicinală, mesteacănul este folosit ca diuretic, adică pentru a mări diureza (producerea și eliminarea urinei). 

Frunzele de mesteacăn sunt cele care conțin substanțe care sporesc eliminarea apei prin urină. Persoanele care au folosit remediile cu mesteacăn spun că acesta diminuează edemele, reduc albuminuria, calmează dispneea și pot contribui la combaterea celulitei și la reducerea mătreții.

  

Preparatele produse din frunze de mesteacăn, pe care le găsești în magazine naturiste ori farmacii, au acțiune în urolitiaze renale, în afecțiunile bacteriene ale căilor urinare inferioare, cât și în afecțiunile inflamatoare ale sistemului urinar.

Cum faci un ceai din scoarță de mesteacăn?

Ceaiul de mesteacă se poate face fie din coajă, fie din frunze. O lingură de ghimbir proaspăt dat pe răzătoare ajută la sporirea proprietăților mesteacănului și dă o savoare plăcută acestui ceai.

Ingrediente: ceai de scoarță de mesteacăn, ghimbir, stevia sau miere (opțional).
Mod de preparare: Pune 300 ml de apă la fiert într-un ibric, cu 1 cm de ghimbir ras. Când dă în clocot, pune o linguriță de scoarță de mesteacăn (sau un pliculeț cu ceai de scoarță de mesteacăn) în ceainic. Oprește focul, acoperă ibricul și lasă totul la infuzat 2-4 minute, apoi toarnă în cană (mai întâi strecori coaja dacă nu ai pus pliculeț și ghimbirul). Opțional, poți îndulci puțin ceaiul cu stevia sau cu miere sau îl poți bea ca atare.

Cum faci un ceai din frunze de mesteacăn?

Pune la fiert 250 ml apă, apoi adaugă în ibric o linguriță de frunze de mesteacăn. Lasă la infuzat un sfert de oră, apoi strecoară. Ceaiul din frunze de mesteacăn se bea pe stomacul gol, înainte de mese (maxim trei căni pe zi).

Frunzele și scoarța de mesteacăn pot fi folosite nu doar la prepararea ceaiurilor, ci și sub forma unui ulei care poate fi aplicat local, pentru calmarea durerilor (acest ulei trebuie folosit cu precauție și diluat într-un ulei purtător). Scoarța de mesteacăn poate să ajute la calmarea durerilor musculare, dacă este aplicată extern, cu partea internă (proaspăt desprinsă) a scoarței aplicată pe piele.

continuare doc.ro

Related posts

Giganţii IT chinezi vor să se extindă în România

Redacția

Concurs SC CLP ECO-SALUBRITATE SA

Redacția

Pierdut două certificate constatatoare originale

Redacția
Încarcă...