RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Ce înseamnă pentru România decizia Parlamentului UE privind tezaurul aflat la ruși ANALIZĂ

Plenul Parlamentului European a adoptat, joi, o rezoluție privind restituirea tezaurului național românesc însușit ilegal de Rusia, care a fost inițiată de europarlamentarul Eugen Tomac. Documentul arată o recunoaștere a situației venite din partea PE, dar care nu va avea efecte prea mari, potrivit analiștilor consultaţi de „Adevărul“.

Rezoluția privind restituirea tezaurului însușit de ruși nu va avea efecte majore Foto: Shutterstock

Rezoluția privind restituirea tezaurului însușit de ruși nu va avea efecte majore Foto: Shutterstock

„Parlamentul regretă că Rusia nu a restituit integral României tezaurul său național, ceea ce reprezintă o încălcare a normelor și cutumelor internaționale”, a precizat Legislativul european.

  

Eurodeputații subliniază faptul că, în ciuda mai multor încercări de negocieri diplomatice după Primul Război Mondial, tezaurul național al României, trimis în Rusia între 1916 și 1917 pentru a fi păstrat în siguranță, nu a fost niciodată returnat integral, un caz internațional fără precedent.

Deputații au solicitat Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă să includă restituirea patrimoniului național român pe agenda bilaterală diplomatică care reglementează relațiile UE-Rusia, de îndată ce contextul regional permite reluarea dialogului politic între părți.

Ce spun specialiștii

„Adevărul” a vorbit cu mai mulți specialiști referitor la efectele rezoluției. Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe,

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Leroy Merlin și-a anunțat intenția de a părăsi Rusia

Redacția

China, profund îndurerată de dispariţia „vechiului prieten” Henry Kissinger: „Este o pierdere enormă pentru lume. El va rămâne întotdeauna viu în inima poporului chinez”

Redacția

Cîţu, despre crticile PSD la adresa PNL, la şedinţa de plen pentru votul Cabinetului Ciucă: Nu comentez. Nu am băgat în seamă. Este un discurs politic

Redacția
Încarcă...