Pericolul iradierii, distrugerea teraselor și a apartamentelor – de la începuturile telefoniei mobile în România, antenele au provocat discordie între vecini și certuri ce ajung adesea în instanță. Cel mai nou caz se consumă zilele acestea în blocul C5 din zona deal. Locatarii de la ultimul etaj se plâng că antenele GSM de pe bloc le distrug sănătatea, nervii și locuințele.
Asociația de Proprietari „Casa mea”, de la scara B a blocului C5, e divizată de câteva zile. Două locatare susțin că antenele Cosmote, amplasate de 10 ani pe terasă, le-au adus numai necazuri. Dacă au fost de acord în 2001, când operatorii au cerut aprobarea locatarilor și au încheiat primul contract, ele susțin că reînnoirea contractului din 2009 s-a făcut fără aprobarea lor și acum cer mutarea antenelor. Asociația a obținut atunci prelungirea contractului în termeni avantajoși pentru locatari, și de aceea o mare parte a acestora doresc respectarea contractului sau măcar o ședință a membrilor în care femeile afectate să poată fi convinse să renunțe la cererile lor.
„Casa mea arată ca o peșteră!”
Valerica Danțuș, de la apartamentul 40, și fiica sa care locuiește în apartamentul vecin, sunt cele mai afectate de prezența antenelor. Izolația de deasupra apartamentelor este distrusă și se infiltrează apa. Vara au mucegai, iarna au țurțuri. „Casa mea arată ca o peșteră!” spune Danțuș reporterilor NewsPascani.com.
Au făcut curățenie de nenumărate ori. Peste tot deranjul, femeile suspectează și probleme de sănătate, pe care le pun pe seama iradierii. Ele acuză dureri de cap și pierderi nefirești în greutate. Fiica Valericăi Danțuș spune că a făcut mai multe investigații RMN fără niciun rezultat, și în pofida faptului că toată lumea le asigură de contrariul, ele cred că microundele antenelor sunt de vină.
„Nu mai vreau radiații deasupra capului meu. Câte antene pot să mai pună? O sută? O mie? Sunt copii în jur, ajung cu leucemie…” se plânge Valerica Danțuș. Femeia e dispusă să facă orice pentru a-i convinge pe cei de la Cosmote să-i ia pacostea de pe cap. Vrea să-și facă singură izolația, numai să-i fie mutate antenele.
Condiții contractuale avantajoase
Cezar Chiper, președintele Asociației „Casa mea” de la înființarea acesteia în 2009, consideră pretențiile familiei Danțuș neîntemeiate. El a fost cel care a negociat contractul cu reprezentanții Cosmote, și a reușit să-și impună toate cerințele: măsurători ale gradului de iradiere provocată de antene, creșterea chiriei lunare către Asociație și repararea hidroizolației terasei.
Măsurătorile au fost efectuate în ap. 39, în prezența Valericăi Danțuș și a fiicei sale, de către o echipă de ingineri de la o firmă atestată de Ministerul Sănătății. Aceștia au constatat atunci o valoare a radiațiilor de 5000 de ori mai mică decât prevede legislația europeană. În acel moment, familiile Danțuș și Petru și-au dat acordul pentru prelungirea cu 15 ani (din 2009) a contractului. „Pentru încheierea contractului respectiv s-a solicitat din partea celor de la Cosmote semnătura a 50% + 1 din persoanele din Asociație, care să includă neapărat locatarii de la ultimul nivel. În tabel sunt semnăturile tuturor celor de la etajul 10, inclusiv Danțuș. Cred că 90 % din locatari au semnat, s-au întrunit condițiile pentru contract. Contractul s-a prelungit, din acel moment, cu 15 ani, pentru că eu am cerut o chirie mai mare decât oferiseră ei”, spune Cezar Chiper și ne arată tabelul cu semnăturile. Pe ultima poziție figurează semnătura lui Ion Danțuș, apartamentul 40.
Chiria este considerabilă (contractul permite divulgarea sumei) și președintele de la „Casa mea” spune ca banii au fost folosiți pentru diverse reparații în bloc, pe casa scărilor și la subsol. În plus, din acești bani s-a refăcut hidroizolația întregii terase, nu doar a jumătății închiriate de Cosmote. „Nu s-a dorit cotizarea”, explică Cezar Chiper. Chilipirul la care au apelat n-a fost de bun augur: vijeliile din vara trecută au smuls cartonul cumpărat de la cea mai ieftină firmă pe care au găsit-o.
Contractul nu se poate rezilia
În august, Cezar Chiper a mai obținut modificări ale contractului. Firma de telefonie își modernizează tehnologia, vor înlocui antenele cu unele mai compacte și mai ușoare. Pentru aceste modificări, Chiper a reușit încă o majorare a chiriei și înca o reabilitare a hidroizolației. Dar contractul a mai fost bătut într-un rând de cuie, prevederile sunt clare. Președintele Asociației nu vede nicio soluție mulțumitoare pentru Valerica Danțuș, nici chiar dacă toți membrii asociației s-ar pune de acord.
Citește și: {loadposition articlescategoryload}