NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Care sunt zilele libere legale pentru Paşte

Codul muncii stabilește că prima și a doua zi de Paște sunt zile libere pentru salariați. Concret, anul acesta e vorba de zilele de 16 și 17 aprilie, numai că prima zi de Paște pică oricum duminica, în mod tradițional, ceea ce înseamnă că angajatorii sunt obligați să le dea liber salariaților luni, pe 17 aprilie.

 

Cu toate acestea, întotdeauna există persoane care trebuie să lucreze chiar și în zilele de sărbătoare legală. În cazul lor însă, legislația muncii obligă la acordarea unor compensații, respectiv la acordarea de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, explică avocatnet.ro.

Dacă acordarea de zile libere nu este posibilă, ei trebuie să primească „un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, așa cum este prevăzut în Codul muncii.

Persoanele care lucrează în unităţile sanitare sau în cele de alimentaţie publică au un program special în zilele de sărbătoare legală, conform actului normativ.

Sursa: digi24.ro

Advertisements

Related posts

Pășcănenii se plâng de practicile ApaVital, Pantazi arată cu degetul spre Actualitatea Tv. Cum comentezi?

Marius Parteni

Lecție de drept pentru Dionisie Afloroaei: condițiile restrictive pentru concursul de manager al Casei de Cultură au fost înlăturate la propunerea secretarului Mircea Zuzan

Răzvan Grecu

Primăriile obligate să înscrie adresele din localitate într-un registru electronic public. Vezi cum se ține evidența la Primăria Pașcani

Teona Gherasim

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site