RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

BOR: Poziţia Patriarhiei Române a fost şi rămâne una favorabilă vaccinării

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a transmis vineri că vestea apariţiei vaccinului anti-Covid este una bună, dar că este necesară informarea corectă a populaţiei cu privire la mai multe aspecte şi că Biserica nu se poate pronunţa în probleme de ordin strict medical.

Pentru succesul campaniei de vaccinare anti-Covid 19, spune Bănescu, „este necesară informarea corectă a populaţiei cu privire la unele aspecte, precum caracterul voluntar, gratuit şi sigur al actului de vaccinare, a faptului că acesta este un drept, şi nu o obligaţie”.

În legătură cu „caracterul sigur al actului de vaccinare”, cei care au autoritatea profesională şi morală să recomande un vaccin absolut nou şi descoperit recent sunt exclusiv specialiştii din domeniul medical respectiv, subliniază el.

„Patriarhia Română salută vestea bună a apariţiei vaccinului care ar putea diminua şi stopa actuala pandemie, însă Biserica nu se poate pronunţa în probleme de ordin strict medical. Cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit şi despre care specialiştii în domeniu se pronunţă ei înşişi în mod gradual sau diferit”.

  

În comunicatul remis vineri, se mai arată: „Poziţia Patriarhiei Române a fost şi rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind însă constant necesitatea esenţială a respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimţământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilităţii concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătăţii persoanei vaccinate”.

„În concluzie, vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil şi în totală cunoştinţă de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autorităţile competente şi receptată corect de cetăţeni. În acest mod, teama şi ezitarea vor fi învinse de încredere şi speranţă”, conchide Vasile Bănescu.

Vaccinul Pfizer/ BioNTech împotriva Covid-19 va sosi în România în perioada 26 – 31 decembrie, au anunţat autorităţile.

ziarul de iasi

Related posts

Emma Răducanu și regretul celei mai mari victorii din carieră

Redacția

Harta vaccinării în România: câți români s-au vaccinat în fiecare localitate / Într-o comună din Iași nu a făcut-o aproape nimeni

Redacția

Gorj: Bărbat arestat preventiv după ce a refuzat să oprească la semnalul unui poliţist şi l-a lovit cu maşina

Redacția
Încarcă...