RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Bază pentru monitorizarea circulaţiei viruşilor în tot spaţiul est-european, la Iaşi

Proiectul prevede construirea unui nou pavilion la Spitalul de Infecţioase, ce va fi o bază de cercetare pentru HIV/SIDA şi diferitelor tipuri de hepatită.

 

  

Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ caută o soluţie de finanţare pentru cel mai de amploare proiect pe care doreşte să-l realizeze în următorii ani. Uni­tatea medicală a depus la Ministerul Dez­voltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene docu­mentaţia pentru ridicarea unui nou pavilion în care să funcţioneze un laborator de înaltă performanţă. „Proiectul a fost finalizat şi trimis către minister. De asemenea, săptămâna trecută am primit avizul pentru renovarea ultimului pavilion al spitalului care mai era de modernizat.

Proiectul este depus de câţiva ani la Ministerul Dezvoltării Regio­nale şi acum a fost acceptat pentru fi­nanţare“, a arătat profesorul Carmen Do­robăţ, managerul Spitalului de Boli In­fecţioase. Ultimul proiect depus la Minis­terul Dezvoltării de către Spitalul de Boli Infecţioase vizează organizarea, la Iaşi, a celui de-al doilea pol naţional de tratament în domeniul bolilor infecţioase, după In­stitutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş„. Mai concret, spitalul ieşean intenţionează să ridice un nou pavilion, în care să funcţioneze un laborator de înaltă performanţă similar cu cel care există deja doar la Institutul „Matei Balş„. Valoarea estimativă a proiectului, care include ridicarea şi dotarea laboratorului, este de aproximativ 11 milioane de euro, după cum au arătat reprezentanţii spitalului. Consiliul Judeţean Iaşi, principalul ordonator de credite al Spitalului de Boli Infecţioase, a aprobat, anul trecut, indicatorii tehnici ai construc­ţiei.

Conform infecţioniştilor, noul pavilion va fi destinat îngrijirii pacienţilor diagnosticaţi cu HIV/SIDA şi celor cu diferite tipuri de hepatită. De asemenea, în funcţie de sursa de finanţare, pavilionul va putea fi folosit şi ca o bază de cercetare pentru aceleaşi afecţiuni.  Mai mult, Iaşul fiind un centru medical de graniţă, laboratorul va putea asigura prelucrarea unor analize care să arate cum circulă anumite infecţii virale în spaţiul est-european. În plus, laboratorul performant care va fi organizat la Spitalul de Boli Infecţioase va permite efectuarea unor analize pentru care, acum, medicii ieşeni trimit probele recoltate la Institutul „Matei Balş„. 

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

 

 

Related posts

COVID-19 nu a dispărut, ci s-a transformat. Zeci de cazuri în Iaşi, de la începutul anului. A apărut şi vaccinul mono-doză. Cui îi este recomandat?

Redacția

Guvernul a aprobat relaxările de Sărbători. Rafila: Decât să avem reguli dure care nu sunt respectate, mai bine sa avem o relaxare

Redacția

Zece persoane infectate cu coronavirus au fost reclamate la Poliție, de către DSP Iași

Oana Cordoneanu
Încarcă...