Proba scrisă la limba și literatura română s-a încheiat cu bine la cele trei centre de testare de pe raza municipiului Pașcani. Din cei aproape 800 de elevi înscriși, de la liceele și colegiile din oraș și din împrejurimi, doar aproximativ 30 au lipsit de la examen. Potrivit regulamentului, ei pot participa la toate celelalte probe rămase și pot repeta proba la limba română în următoarea sesiune. Pe siteul Ministerului Educației s-au afișat deja subiectele și baremul oficial .
Singurul incident deosebit s-a înregistrat la Liceul Teoretic „Miron Costin”, unde au participat și absolvenții de la Grupul Școlar „Mihai Busuioc” șiLiceul „Bogdan Vodă” din Hălăucești. O elevă, care locuiește în apropierea orașului, a întârziat jumătate de oră și nu a putut fi primită în examen. „În ziua de astăzi n-am avut niciun incident neplăcut. O singură elevă a întârziat, din propria ei neglijență, dar o să participe la toate celelalte probe, are acest drept și va repeta proba aceasta în sesiunea următoare. În rest nu au fost niciun fel de probleme, n-au existat tentative de fraudă. Examenul a decurs în condiții foarte bune, toată lumea a fost punctuală, elevii de asemenea, și sperăm ca rezultatele să fie mulțumitoare”, a declarat Emilia Talpalaru, directorul Liceului „I. Neculce” din Târgu Frumos și președintele comisie de la „Miron Costin”.
La Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea”, unde au susținut proba și elevii de la Liceul Economic „Nicolae Iorga”, s-au înregistrat cei mai mulți absenți: 28, din totalul de 257 de elevi înscriși. La Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” nu a absentat în schimb nimeni, nici dintre cei 241 de absolvenți proprii, nici dintre cei 12 absolvenți ai Centrului de Studii „Ștefan cel Mare și Sfânt”.
Elevii s-au arătat mulțumiți de gradul de dificultate al subiectelor și de propriile performanțe. „A fost bine, sunt mulțumită cât de cât. Puteam să scriu mult mai mult. La primul subiect, un text epic. La al doilea subiect un text argumentativ pe tema calităților umane. La al treilea, am ales «Luceafărul» Aștept o notă cât mai mare. Sper peste 9. Nu mă așteptam la un subiect mai ușor, a fost așa cum trebuia să fie”, a spus Raluca, absolventă a Colegiului Național „Mihail Sadoveanu”.
Situația cerințelor ambigue de la Evaluarea Națională nu s-a repetat astăzi. Prezenți și ei în rândul elevilor, pentru a discuta cu ei subiectele, profesorii au apreciat claritatea și nivelul de dificultate al subiectelor. „La punctul al treilea, eu mă bucur tare mult că au dat Eminescu, pentru că mi se pare normal să mai varieze. Au fost ani la rând în care s-a dat numai textul epic, foarte mulți copii au învățat numai textul epic, crezând că așa se trece ușor. Or, bacalaureatul trebuie să fie ca și în Occident, un examen care certifică valoarea unui om după patru ani de muncă. Spre exemplu, eu știu că în Franța cam o treime din oameni au bacalaureatul, pentru că este foarte greu. De aceea mă bucur că au dat Eminescu, cu un singur text poetic. Puteau copiii să aleagă și «Luceafărul», și «Floare albastră», și «Scrisoarea I», fiecare ce a vrut. Socotesc că a fost un subiect bine gândit”, a declarat prof. Monica Costea, de la Colegiul „Sadoveanu”.
Profesorii au încercat să tempereze puțin entuziasmul și așteptările copiilor, dar se așteaptă rezultate bune. „Ei ies convinși că au scris tot, dar când se corectează pe barem se vede că nu au scris chiar totul. Deocamdată au ieșit puțini, și mă bucur. Eu sunt diriginta unei clase de a XII-a și le-am spus că dacă iese cineva înainte de 12.00 are de-a face cu mine, să stea și să scrie până în ultimul moment. Îi aștept după ora 12.00, să iasă și să vedem. Notele vor fi pe segmentele pe care i-am evaluat la școală. Sunt copii de top, care vor lua peste 9, 9,50. Sunt copii medii, care se vor descurca bine. Dar sunt și copii pentru care îmi cam tremură inima, ca în toate clasele sunt copii mai slăbuți. La clasele mele, sub 5 nu va lua nimeni. Dar mă tem pentru copiii care nu au reușit să acumuleze tot”, a mai spus prof. Costea.
La întreg nivelul județului Iași examenul de azi a decurs fără probleme. S-au înscris 5.193 candidați, dintre care au susținut teza un număr de 4.870, ceea ce înseamnă o prezență de 94%. Niciun elev nu a fost eliminat din examen.
Citește și: {loadposition articlescategoryload}