NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Avertismentul unui medic ieşean: “Atenţie la gripa porcină!”

  

Gripa de tip A(H1N1), numită şi “gripa porcină”, este o boală relativ uşoară, cu febră moderată, având rare tendinţe de complicaţii. Măsurile de prevenţie, valabile oriunde şi oricând pentru orice viroze, includ respectarea strictă a regulilor de igienă (utilizarea batistei, a şerveţelului de unică folosinţă când tuşim sau strănutăm, spălatul riguros pe mâini), evitarea aglomeraţiilor şi izolarea pacientului la domiciliu, potrivit medicului ieşean Tudor Ciuhodaru.

Prin comparaţie cu gripa sezonieră, morbiditatea şi mortalitatea acestei gripe este de 10-20 de ori mai mică, gripa sezonieră afectând într-un an pandemic circa 90 de milioane de persoane, cu 865.000 de spitalizări şi 209.000 de cazuri letale, iar gripa porcină, în ,,pandemia” din aprile 2009- august 2010, doar circa 18.500. De asemenea, spre deosebire de gripa sezonieră, ce intersează grupele extreme de vârstă, cea porcină afectează predilect persoanele sub 40 de ani. Infecţia se transmite de la om la om, nu de de la animale (porci, câini sau pisici) şi nici de la păsări, preponderent pe cale aeriană, fiind favorizată de nerespectarea regulilor elementare de igienă”, a menţionat dr. Ciuhodaru.

Acesta a adăugat că răspândirea a fost favorizată de globalizare, în particular de transportul cu avionul, unde filtrarea aerului în condiţii de reciclare şi presurizare nu are nicio eficienţă asupra virusurilor.

sursa oradeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Campanie de vaccinare împotriva rujeolei, la Pașcani

Oana Cordoneanu

Deputatul Petru Movilă – soluţii pentru rezolvarea crizei de sânge cu care se confruntă spitalele

Ema Roman

De ce are nevoie corpul nostru de fibre dacă nu le digeră?

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site