RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

„Avem olimpici, avem valoare”: Iași, locul 2 pe țară la INTELIGENȚĂ

Avem cantitate, dar şi calitate: judeţul Iaşi se află pe locul 2 între judeţe la numărul de elevi, dar ocupă aceeaşi poziţie şi la capitolul premiilor. Rezultat excepţional înregistrat de elevii şi profesorii ieşeni la Olimpiadele Naţionale desfăşurate recent.  

Într-un clasament bazat pe numărul de premii obţinute, Iaşul este „vicecampion naţional” după Capitală. Trezirea din euforie ridică însă tema valorificării acestor performanţe, existând temerea că mulţi dintre premianţi vor lua drumul străinătăţii.  

Rezultatele din acest an la Olimpiadele şcolare arată că rezultatele înregistrate de elevii ieşeni la aceste concursuri au devenit din ce în ce mai bune. În urma unei analize făcute de 7EST rezultă că judeţul Iaşi se situează la acest capitol pe un onorant loc 2 pe ţară, după Bucureşti. În calcul a fost luat numărul de premii obţinute la şapte dintre materiile de bază, atât ca valoare a locurilor, dar şi ca număr de premii. S-a ţinut cont, de asemenea, de numărul mare de premii obţinute la Olimpiadele unde Iaşul a luat primul loc, cum este cazul Pedagogiei, Artelor, Elenismului sau Limbii ruse.

  

 

„Olimpiadele reflectă calitatea învăţământului ieşean“

Aşa cum era de aşteptat, primul loc în topul premianţilor la Olimpiade este ocupat de Bucureşti, în timp ce Iaşul se află înaintea unor oraşe cu pretenţii, precum Clujul (locul 5), Craiova (6), Timişoara (7), Sibiu (8), Constanţa (9) sau Braşov (10). Interesant este faptul că pe locurile 3 şi 4 se situează Prahova şi Maramureş, judeţe care nu au un potenţial ridicat din punct de vedere universitar.

Inspectorul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, profesor Camelia Gavrilă, consideră că rezultatele bune din acest an arată calitatea şi performanţa şcolii ieşene. „Olimpiadele rămân forme de evaluare externă severă şi obiectivă, provocare pentru cunoaştere şi depăşire de sine, într-o lume în care informaţiile se adună halucinant, iar competiţia devine, inevitabil, un mod de viaţă şi o şansă sigură de realizare ştiinţifică şi profesională“, spune Camelia Gavrilă.

 

Baza pe liceele cu tradiţie Şefa ISJ pune aceste rezultate pe seama pregătirii de care au parte elevii la liceele cu tradiţie. „Apreciem şi anul acesta reuşitele majore ale elevilor şi ale mentorilor acestora din Colegiile Naţional, Negruzzi, Eminescu, Racoviţă, Liceul Dimitrie Cantemir, Palatul Copiilor, Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă”, Colegiul Tehnic “Gh. Asachi”, Colegiul Economic Administrativ sau Liceul Tehnologic de Mecatronică şi Automatizări. Se remarcă, în continuare, rezultate foarte bune la chimie, fizică, geografie, biologie sau matematică, la limba română, limba franceză, chiar la limbile clasice, domenii suficient de dificile, dar indiciu şi semn al culturii rafinate, de tip superior“, a detaliat inspectorul general.   Chimia şi fizica, în top La fel ca în ultimii ani, elevii ieşeni au excelat la ştiinţele exacte, rezultatele de la Olimpiadele de Chimie şi Fizică urcând judeţul Iaşi în top. Cei 24 elevi care au reprezentat judeţul Iaşi în etapa naţională a Olimpiadei de Chimie au obţinut rezultate extraordinare, un premiu II, un premiul III, 5 menţiuni din partea Ministerului Educaţiei şi 16 menţiuni speciale. „Prin performanţa lor, elevii ieşeni demonstrează excelenţa Şcolii ieşene de chimie şi asigură continuarea tradiţiei prin plasarea judeţului Iaşi în primele 3 locuri la nivel naţional pentru al zecelea an consecutiv. Anul acesta, rezultatele obţinute plasează judeţul Iaşi pe locul secund, după judeţul Constanţa“, a menţionat inspectorul şcolar pentru Chimie, profesor Cecilia Foia. Cei 24 elevi care au reprezentat judeţul Iaşi în etapa naţională a Olimpiadei de Fizică au obţinut şi ei rezultate excelente: un premiu I, 4 menţiuni, 7 medalii de argint, 5 medalii de bronz şi o menţiune specială. Judeţul Iaşi ar ocupa, la această disciplină, un onorant loc 4, după Maramureş, Mehedinţi şi Bucureşti.   Centrele de excelenţă dau randament Elevii ieşeni s-au întors cu rezultate semnificative la limbile neogreacă şi rusă – limbi materne ale minorităţilor pentru care Inspectoratul Şcolar a asigurat şi pregătirea prin Centrul de Excelenţă. La Olimpiada Naţională de Limba neogreacă, elevii ieşenii s-au plasat în topul laureaţilor, obţinând 3 premii I, 2 premii II şi 3 premii III. Toţi elevii premiaţi s-au calificat pentru Olimpiada Internaţională a Elenismului, planificată pentru septembrie 2016, la Bucureşti. De asemenea, în urma rezultatelor onorante obţinute, au fost distinşi cu premii speciale încă 12 elevi din lotul ieşean. Inspectorul general a ţinut să sublinieze şi faptul că „Şi învăţământul tehnologic s-a distins prin reuşite şi premii numeroase, lider incontestabil fiind Colegiul Gh. Asachi.“

Sursa: 7est.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Activitate în cadrul proiectului Erasmus: 16 elevi de la Colegiul “Unirea” în vizită în Portugalia

Irina Gherasim

Nicolas Cazacu are 9 ani și a câștigat medalia de aur la Campionatele Naționale de Șah pentru copii și juniori

Redacția

Scolile din judetul Iasi care ar putea primi noi microbuze scolare . Printre ele se afla si Scoala Speciala din municipiul nostru

Redacția
Încarcă...