NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Autoritatile avertizeaza! Traditia de Ignat se poate termina pe patul de spital!

Traditia romaneasca de sacrificare a porcilor, cu ocazia sarbatorilor de iarna, trebuie sa tina cont si de anumite avertizari pentru ca sanatatea consumatorilor sa nu aiba de suferit.

In acest sens, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a lansat mai multe recomandari pentru cei care doresc sa sacrifice si sa consume carne de porc. In primul rand se recomanda o verificare atenta a starii de sanatate a animalelor ce urmeaza a fi sacrificate.

„Sacrificarea porcului si consumarea acestuia în familie, fara controlul sanitar-veterinar al starii de sanatate a animalului si a salubritatii carnii obtinute, poate avea consecinte grave. Daca porcul este bolnav de trichineloza, cei care au consumat carnea infestata se vor îmbolnavi si vor fi supusi unui tratament pentru o perioada relativ lunga, existând posibilitatea aparitiei unor complicatii si reactii adverse„, se arata intr-un comunicat al ANSVSA. De asemenea, chiar in lipsa trichinelozei, daca animalul are o alta boala infectioasa exista riscul ca prin vânzare sau oferire de carne sa fie imbolnavite un numar semnificativ de persoane. De aceea se recomanda sa fie solicitata vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru ca acesta sa verifice starea de sanatate a animalului înainte de sacrificare si sa dea sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare si analizele ce trebuie facute pentru a se garanta sanatatea consumatorilor. Tot veterinarul va avea rolul de a asoma porcul înaintea sacrificarii, pentru a scuti animalul de suferinta si pentru a obtine o carne de calitate si cu un gust mai bun. „In situatia în care medicul veterinar constata ca porcul dumneavoastra este bolnav, nu riscati vânzarea, sacrificarea si consumul carnii. Veti fi despagubit de stat la valoarea de piata a animalului”, mai precizeaza cei de la ANSVSA.

  

sursa www.bzi.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Zilele Municipiului Pașcani: Elena Gheorghe – prezenţă sigură. Se poartă discuții cu Voltaj, Hara, Akcent și Lidia Buble. Andrei Duban și Daniel Iordăchioaie au fost propuși ca prezentatori

Oana Cordoneanu

Primăria amână punerea în funcțiune a semafoarelor. Iată explicațiile!

Diana Marcu

Recepţia lucrărilor DJ 281 C

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site