RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Au rămas cu salariile în urmă faţă de colegii din spitale. Medicii de familie cer mai mulţi bani

Medicii de familie sunt nemulţumiţi de faptul că toate majorările salariale despre care s-a discutat în ultima vreme din sistemul sanitar vizează doar medicii din spitalele publice, nu şi pe cei din medicina de familie sau cei din ambulatoriile de specialitate. Asta nu îi afectează doar pe medicii de familie, ci implicit şi pe asistenţii medicali angajaţi la un anumit cabinet şi care nu beneficiază de aceleaşi măriri precum colegii lor din spitale.

 

  

„Nu este un lucru tocmai corect faptul că majorările nu s-au aplicat în medicina de familie, pentru că atât medicii de familie cât şi cei din spital oferă aceleaşi servicii publice, toţi lucrează cu Casa de Asigurări de Sănătate şi toţi câştigă nişte bani prin prestarea unor servicii. Nu este nimeni supărat pe faptul că medicii din spital au salarii bune, ci supărarea vine din faptul că s-a creat diferenţa aceasta care nu poate fi justificată în niciun fel. Medicii îşi doresc ca procentul alocat medicinei de familie să fie mai mare, 6% este mult prea puţin pentru cele 120 de milioane de consultaţii pe care le oferim noi pe an. Optim ar fi să fie minim 9%“, a precizat dr. Liviu Oprea, medic primar medicină de fa­milie şi preşedinte al Colegiului Medicilor Iaşi.

Marea nemulţumire a acestora este că deşi se discută doar despre măririle salariale din sistemul sanitar, de fapt medicii de familie câştigă de trei ori mai puţin comparativ cu medicii din spitale. Astfel, dr. Liviu Oprea a aproximat că în medie, un medic care are 1.800 de pacienţi pe liste ar câştiga 12.000 de lei, din care trebuie să se gospodărească din toate punctele de vedere. Asta pentru că toate cheltuielile din cadrul unui cabinet sunt suportate de către medic, atât cele de întreţinere, cum ar fi plata chiriei, a utilităţilor, achiziţionarea de consumabile, medicamente, dar şi plata salariilor către asistentul medical, femeia de serviciu sau către contabil. Într-o estimare făcută de membrii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) şi ai Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) s-a arătat că, în medie, cheltuielile de funcţionare pentru un cabinet ajung la 4.600 de lei pe lună.

 Articolul integral pe www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Părintele Calistrat s-a vindecat de Covid. Acesta a fost externat

Redacția

Ministrul Rafila și Patriarhul Daniel au semnat un protocol de colaborare pe zece ani între Ministerul Sănătății și Patriarhie. Ministerul va avea un post de responsabil cu activitatea de asistență religioasă

Redacția

Sorin Cîmpeanu, după ce mai mulți elevi au fost confirmați pozitivi: „Lucrurile nu scapă de sub control!“

Redacția
Încarcă...