NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Ani de promisiuni și zeci de întâlniri fără niciun rezultat. Autostrada Iași – Târgu Mureș devine din ce în ce mai mult un vis îndepărtat

Proiectul autostrazii Iasi – Targu Mures pare ca a primit oficial o mare cruce. In timp ce niciun oficial al statului roman nu a fost in stare sa duca la bun sfarsit proiectul autostrazii Iasi – Targu Mures, cei de la Comisia Europeana au alta parere.

 

  

Cel mai important proiect de infrastructura, demarat in urma cu mai bine de zece ani, pare ca nu mai are niciun fel de sustinere, iar toate autoritatile implicate schimba lucrurile din mers.

Autostrada Est – Vest, compusa din trei tronsoane: Ungheni – Iasi – Targu Neamt, Targu Neamt – Ditrau si Ditrau – Targu Mures, proiect care de-a lungul timpului a avut diverse valori, nu mai este fezabil. Dintre toate cele trei tronsoane, doar Ungheni – Targu Neamt pare a fi mai aproape de realitate, celelalte doua murind din fasa. Nicio zbatere a politicienilor Iasului si nici macar a societatii civile nu a avut efect pentru ca proiectul sa poata fi demarat.

Reteaua de transport europeana TEN-T cuprinde noua coridoare principale, iar cel de-al zecelea este trecut la diverse. Practic, aceste coridoare ar putea beneficia si de sprijin european, insa acest capitol nu pare sa cuprinda si Iasul. Dupa cum se poate vedea limpede, legaturile Romaniei la reteaua europeana cuprinde coridorul Rin – Dunare.

Acest coridor ar avea inclusa o legatura de la Sulina spre Giurgiu – Calafat, pana la Vidin in Bulgaria. O alta ruta include Constanta – Bucuresti – Craiova – Arad. Legatura cu orasul din vestul tarii ar urma sa mai fie facuta pe acest coridor si prin Bucuresti – Ploiesti – Brasov. Un alt coridor care ar cuprinde o mica parte din tara noastra este cel baltic. Acest coridor ar cuprinde zona Craiova – Timisoara – Arad si mai departe spre Budapesta. Aceste doua coridoare sunt principalele rute ce trec si prin tara noastra si care au fost incluse in planul Comisiei Europene.

In ceea ce priveste partea de est a tarii, proiectele europene au fost trecute la „si alte retele”. Aceste rute ar urma sa fie lasate la urma practic, fiind la coada proiectelor de infrastructura. Au fost incluse la acest capitol A7 Suceava – Ploiesti. Aceasta ruta ar urma sa includa si legatura cu portiunea Targu Neamt – Iasi – Ungheni, singura considerata a fi viabila de catre forurile decidente.

Este cat se poate de clar ca la capitolul transporturi si turism ultima actualizare a retelei europene prevede care sunt retelele prioritare de autostrazi pe coridoarele europene, retele care nu includ in totalitate segmentul Iasi – Targu Mures. Singura sansa a iesenilor de a avea autostrada este doar cea pe portiunea Ungheni – Iasi – Targu Neamt. In rest, proiectul prevede o cu totul alta optiune decat ceea ce au sperat locuitorii din aceasta zona a tarii.

  articolul integral in www.bzi.ro

 

 

Advertisements

Related posts

Lucrare de cinci miliarde de lei pe drumurile judetene

Redacția

Administratorul public al municipiului, Gică Zanet, surprins cum se amuza pe seama pășcănenilor ieșiți la miting

Răzvan Grecu

Motivele pentru care unii cetățeni nu au cunoștință de taxa de salubrizare și modul de aplicare a acesteia

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site