RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

ANALIZĂ Autostrăzile, capitolul unde România nu a intrat în Europa

După 100 de ani de existenţă ca ţară, România se poate lăuda cu numai 776 de kilometri de autostradă, din care 100 de kilometri moşteniţi de la Ceauşescu. Harta europeană a autostrăzilor prezintă, în dreptul României, doar câţiva „viermişori” răzleţi şi irelevanţi.

 

  


Fiecare kilometru de autostradă inaugurat a devenit un motiv de bucurie pentru şoferi, însă România rămâne o ţară a cioturilor de drumuri şi, cu 776 km funcţionali, continuă să fie una din codaşele Europei. Cu doar 7 autostrăzi, din care doar 2 finalizate complet (A2 Bucureşti-Constanţa şi A4 ByPass Constanţa), restul fiind bucăţi în construcţie, România arată dezolant privită de sus. Pare că Europa s-a oprit la porţile ţării noastre. Luni seară, autorităţile au inaugurat circa 28 de kilometri din autostrada A10 Sebeş – Turda.

Cu toate acestea, şi această porţiune a fost deschisă cu mare întârziere, lucru care caracterizează majoritatea proiectelor de infrastructură ale ţări. Autostrada se întinde pe teritoriul judeţelor Alba şi Cluj şi are o lungime totală de 70 km, pe teritoriul judeţului Alba fiind o lungime de 62,1 km. Au fost recepţionaţi luni 31 de kilometri, iar circulaţia se va desfăşura pe 28 de kilometri, de la nodul rutier Aiud şi până la nodul rutier Turda. La finalizarea lucrărilor şi pe loturile 1 şi 2, autostrada va conecta oraşele Sebeş, Alba Iulia, Teiuş şi Turda. Epopeea celor 28 km Pentru cei 28 km de autostradă deschişi luni seară nu au lipsit peripeţiile. Deşi aceştia trebuiau executaţi în circa 1,5 – 2 ani, lucrările au durat de fapt peste 4 ani.

Contractele au fost semnate în aprilie 2014, primele lucrări în teren fiind surprinse în iulie 2014. Termenul iniţial de finalizare era martie 2016, iar cel promis neoficial era chiar decembrie 2015, atrage atenţia Asociaţia Pro Infrastructură. Deşi exproprierile nu erau gata şi autorizaţiile de construire nu erau încă emise, la presiunea Companiei de Drumuri, execuţia a continuat într-un ritm susţinut până în 2015, când aceasta a fost sistată din cauza lipsei autorizaţiei de construire şi a imposibilităţii CNAIR de a efectua plăţi pentru lucrări neautorizate. Abia în anul 2016 s-a reluat lucrul pe şantier, după soluţionarea acestor blocaje birocratice. Întârzierile au continuat să se acumuleze din cauza unor stâlpi de curent nerelocaţi aflaţi pe amplasamentul autostrăzii şi a unor alunecări de teren care au necesitat consolidare.

În noiembrie 2017 suprafaţa de rulare a autostrăzii a fost gata pe lotul 3, solicitându-se recepţia. Între timp, la mijlocul anului 2017, regulamentul de recepţie a fost modificat, nemaipermiţând recepţii pentru lucrări substanţial finalizate, ci doar finalizate 100%. Din cauza disputelor dintre CNAIR şi constructor, recepţia a fost suspendată în ianuarie 2018. Din noiembrie 2017 şi până în data de 30 iulie 2018, s-au mai executat unele lucrări pe ambele loturi, operaţiuni care însă s-ar fi putut desfăşura sub trafic, potrivit Asociaţiei, pentru ca autostrada să poată fi totuşi pusă la dispoziţia cetăţenilor.

 

PSD se laudă mai mult cu inaugurările decât cu construcţia

Cei 28 km de autostradă inauguraţi luni se adaugă celor 15 km deschişi anul trecut, în martie, din lotul 2 al autostrăzii A1 Lugoj – Deva. Astfel, în mai mult de un an şi jumătate de când a venit la guvernare, PSD se poate lăuda că a deschis circulaţiei circa 43 km de autostradă. Cu toate acestea, cei 15 km din A1 Lugoj – Deva erau gata din anul 2016, când la guvernare era Guvernul Cioloş. Tot în 2016, cum am precizat mai sus, au fost eliminate barierele birocratice pentru loturile 3 şi 4 ale Autostrăzii A10 Sebeş-Turda. Promisiunile sunt în continuare măreţe. Ministerul Transporturilor susţinea la începutul anului că va inaugura 150 km de autostrăzi în 2018. Cu toate acestea, nici anul trecut promisiunile nu au fost respectate, ţinând cont că au fost daţi în folosinţă doar cei 15 km din circa 90 km promişi de fostul ministru Răzvan Cuc.

Articol integral pe www.adevarul.ro

Related posts

Veste bună: Toate drumurile județene sunt deschise traficului rutier

Teona Gherasim

Stradă închisă astăzi până la orele 16.00

Ema Roman

Actualitatea TV aduce primarul pe strada ta!

Răzvan Grecu
Încarcă...