RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Amintiri din comunism. Cum se organiza o expoziţie dedicată lui Ceauşescu înainte de Revoluţia din decembrie 1989


Instituţiile muzeale au reţinut în arhiva lor imagini din viaţa de zi cu zi a românilor în regimul comunist. Pentru cei maturi, fotografiile şi documentarele de propagandă reprezintă amintiri încă vii din copilăria şi adolescenţa lor.

  

Revoluţia din Decembrie 1989 a fost pentru români pragul dintre două lumi. Lipsurile materiale şi spirituale au fost înlocuite de abundenţă şi exces, în care românii încă încearcă să înveţe drepturile, dar şi responsabilităţile libertăţii câştigate cu jertfa celor care s-au sacrificat pentru o ţară.

Instituţiile muzeale au reţinut în arhiva lor imagini din viaţa de zi cu zi, cu obiecte uzuale ale românilor, în regimul comunist. Pentru cei maturi, fotografiile şi documentarele de propagandă reprezintă amintiri încă vii, prea vii, din copilăria şi adolescenţa lor. Imaginile tind să fie privite cu nostalgie nu pentru ceea ce arată, ci pentru ceea ce reprezintă.

Din fericire, pentru tineri, imaginile de colecţie sunt nişte relicve curioase şi de neînţeles ale unui timp în care „aveam de toate“, dar n-aveam nimic. Cercetătorii Muzeului de Istorie Naţională a României au relatat pe site-ul www.comunismulinromania.ro un episod sugestiv, despre cum a decurs organizarea unei expoziţii dedicate cultului personalităţii ale cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu. Ore de muncă şi tone de hârtie au fost necesare pentru amenajarea unui mini-muzeu dedicat lui Ceauşescu.

Citește articolul integral pe Adevarul.ro              

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Cum tratau românii bolile venerice acum 200 de ani. Praful unei insecte-parazit era presărat în locurile dureroase

Redacția

Cel mai lung pod din lume a revoluţionat tehnologia

Redacția

De ce nobilii au purtat peruci pudrate?

Redacția
Încarcă...