RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Amenzi de 200.000 de lei aplicate de ITM Neamț în luna iunie, pentru munca la negru

În luna iunie, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Neamţ a efectuat 343 de controale, ocazie cu care s-au constatat 268 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă şi s-au dispus 268 de  măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, aplicându-se 163 de sancţiuni contravenţionale, informează ITM Neamț.

În domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, în luna iunie, inspectorii de muncă au realizat 177 de vizite de control şi evaluare la angajatori, au constatat 131 de abateri de la prevederile legale, au dispus 131 măsuri pentru remedierea deficienţelor şi au aplicat în total 131 de sancţiuni contravenţionale, din care cinci amenzi în valoare de 21.000 lei. La ITM Neamț, în luna iunie au fost comunicate 16 evenimente de muncă. Cauzele cel mai des întâlnite pentru evenimentele comunicate au fost: cădere de la acelaşi nivel, utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, accident de circulaţie. Dintre evenimentele comunicate, unul a fost mortal. Toate evenimentele  comunicate sunt în curs de cercetare.

În domeniul relaţiilor de muncă, în luna iunie, inspectorii de muncă au efectuat 166 de controale privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, au dispus 137 de măsuri şi au aplicat în total 32 de sancţiuni contravenţionale, din care zece amenzi în cuantum de 219.800 de lei pentru încălcări ale prevederilor  Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, modificată şi completată, ale HG 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor şi a Legii nr.108/1999 privind organizarea şi înfiinţarea Inspecţiei Muncii.

„La cinci angajatori, inspectorii de muncă au identificat zece persoane care prestau activitate fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă. Pentru nerespectarea prevederilor legale privind munca nedeclarată, au fost aplicate cinci amenzi în cuantum de 200.000 lei şi au fost dispuse trei măsuri. Domeniile de activitate în care se presta muncă nedeclarată sunt: construcţii, facilităţi de cazare, creşterea animalelor și comerţ”, a precizat Ioan Popescu, inspector șef al ITM Neamț.

  

Pentru nerespectarea prevederilor HG 905/2017 au fost dispuse 54 de măsuri, iar nouă angajatori au fost sancţionaţi  contravenţional cu două amenzi în cuantum de 13.000 lei şi 7 avertismente contravenţionale. La un angajator a fost depistat un caz de încălcare a prevederilor legale privind stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi a fost sancţionat cu amendă în cuantum de 300 de lei, au mai precizat reprezentanții ITM Neamț.

ziarul de roman

Related posts

Cancelarul Austriei anunță că se opune aderării României la Schengen: ”E nevoie de mai mult timp”/ Ministrul Bode, acum două săptămâni: Omologul meu m-a asigurat că declarațiile nu sunt împotriva României

Redacția

PNL, analiză privind reducerea numărului de secretari de stat din ministere. Decizia va fi luată la nivelul Coaliției

Redacția

Dronele rusești atacă infrastructura critică din Kiev și din jurul capitalei

Redacția
Încarcă...