RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Alocațiile nu se majorează. Senatul a respins proiectul de lege

În pofida anunțurilor repetate ale Guvernului, făcute cu surle și trâmbițe încă din primăvara lui 2017, potrivit cărora alocațiile pentru copii se vor mări, acest lucru a rămas, deocamdată, de poveste. Alocațiile au rămas tot 200 de lei pentru copiii sub 2 ani, respectiv 84 de lei pe lună pentru copiii între 2 și 18 ani.

 

  

Proiectul de lege care prevede majorarea alocațiilor pentru copii, s-a spulberat și ea, proiectul cu pricina fiind respins de Senat. Cu toate acestea, șanse pentru ca alocațiile să fie totuși mărite ar mai exista.

Propunerea legislativă pentru completarea alin.(1) al art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii prevede, în termini clari, că alocatia se va majora anual cu 100% din rata medie anuală a inflației.

Proiectul de lege care prevede majorarea alocațiilor pentru copii a fost respins de Senat. „În anul 2015, alocația pentru copii a fost stabilită în cuantum de 84 de lei pe lună per copil. De atunci nu s-a mai intervenit sub nicio formă pentru a ajuta în vreun fel valoarea alocației, indiferent de evoluția prețurilor și a inflației. Se poate remarca ușor că ajutorul bănesc pe care îl primesc copiii și tinerii din România s-a diminuat în ultimii doi ani din cauza inflației, care a atins și cifra de 5,2% în anul 2018. Creșterea continuă a prețurilor la majoritatea produselor se reflectă în cheltuielile zilnice ale tuturor. În același timp, România înregistrează anual o creștere economică de care, în mod firesc, trebuie să beneficieze toate categoriile sociale, inclusiv copiii și tinerii”, se arată în expunerea de motive.

„O primă măsură necesară este ajustarea valorii alocației cu indicele anual de inflație pentru a menține suma la aceeași valoare de piață, cu alte cuvinte să nu scadă”, se mai specifică în textul în expunerea de motive care susține propunerea legislativă.

Senatul a respins, cu toate acestea, propunerea legislativă, urmând ca votul din Camera Deputaților să stabilească dacă propunerea cu pricina va fi sau nu validată.

In contrast, multe tari din Uniunea Europeana ofera alocatii care depasesc 100 de euro. Luxemburg, spre exemplu, este una dintre cele mai darnice tari cu minorii lor. Aici alocatiile ajung la 265 de euro pe luna, in functie de varsta. Alocatiile copiilor luxemburghezi sunt aproape de 15 ori mai mari decat cele din Romania. 

 

sursa www.realitatea.net

Related posts

Vezi când va avea loc în acest an Festivalul de “Datini și Obiceiuri ” și ce pregătește Primăria în seara de Revelion

Marius Parteni

România va avea 1000 de kilometri noi de autostradă și drum expres. Ministrul Transporturilor: Până în 2024 pot fi gata

Redacția

UE a alocat 4 miliarde euro pentru autostrada Iași Târgu Mureș, dar guvernele PSD nu au vrut să ia banii

Redacția
Încarcă...