RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Electorale

Alegeri locale 2020. Cum se folosește urna mobilă. Membrii birourilor electorale nu vor intra în locuința alegătorului carantinat

Alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, cei care se află internaţi în spital sau execută o pedeapsă privativă de libertate pot vota, duminică, la alegerile locale, cu urna specială mobilă, în anumite condiţii. Urna va ajunge mai întâi la persoanele care nu sunt bolnave de COVID-19, iar ulterior la cei carantinaţi sau izolaţi la domiciliu. Membrii birourilor electorale și personalul de pază care însoțesc urna trebuie să poarte mască şi mănuşi și să nu intre în locuința alegătorului, toate formalitățile fiind îndeplinite la intrare.

Alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate pot depune cereri pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale dacă au domiciliul sau reşedinţa în localitatea sau sectorul municipiului Bucureşti în care se află secţia de votare.

Cererea se depune numai la secţia de votare la care este arondat imobilul unde solicită să se deplaseze urna specială, în preziua votului – 26 septembrie, între orele 18.00 – 20.00, cu excepţia situaţiilor în care cauza de boală sau invaliditate survine ulterior, potrivit Agerpres.

Cererea poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane, trebuie formulată în scris, tehnoredactată sau întocmită olograf, trebuie să fie datată şi semnată de alegătorul care solicită urna specială şi va cuprinde obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa, seria şi numărul actului de identitate, arată BEC.

  

Pentru verificarea condiţiei ca alegătorii să nu se poată deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va analiza orice acte medicale sau alte acte oficiale, anexate în copie cererii de exercitare a dreptului la vot prin intermediul urnei speciale, din care să rezulte că persoanele respective nu se pot deplasa la secţia de votare; din conţinutul înscrisurilor primite trebuie să se poată stabili lipsa posibilităţii de autodeplasare a alegătorului, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma ”persoană netransportabilă”.

Continuarea pe digi24.ro

Related posts

Posesorii de buletine expirate, care nu apucă să le reînnoiască, pot vota la alegerile parlamentare cu cele vechi

Redacția

Iohannis, susținut de PNL, a câștigat alegerile la Pașcani!

Marius Parteni

Ciudățenie electorală: 15 candidaţi cu numele Stănescu, pe listele de vot dintr-o comună din județul Suceava

Redacția
Încarcă...