Un bonus de sfârșit de an sau o mărire de salariu ne face mai fericiți? Bucuria pe care o aduce tinde să se estompeze rapid, mai ales dacă și cei din jurul nostru primesc bonusuri sau majorări salariale, scrie presa elenă.
Cei care spun că o creștere a veniturilor nu le îmbunătățește foarte mult sentimentul de bunăstare confirmă „paradoxul Easterlin”, o teorie care spune că mai mulți bani, pe termen lung, nu aduc mai multă fericire.
Acest paradox a fost formulat de Richard A. Easterlin, economist, demograf și figură majoră în domeniul cercetării academice asupra fericirii. Universitatea din California de Sud, unde era profesor, l-a numit „părintele economiei fericirii”.
Lucrarea lui Easterlin a contestat punctul de vedere convențional și principiul economic conform căruia creșterea economică aduce o îmbunătățire a sentimentului de bunăstare al unei societăți, notează New York Times.
Economiștii, factorii de decizie și cetățenii obișnuiți au considerat de la sine înțeles că creșterea PIB-ului unei țări a îmbunătățit fericirea oamenilor. Dar Easterlin a publicat în anii 1970 un studiu care arăta că, deși veniturile în Statele Unite au crescut foarte mult după al Doilea Război Mondial,
» Citește continuarea pe pagina autorului