RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Răzvan Grecu

Aderarea la ARSACIS o decizie politică greșită!

Aderarea municipiului la ARSACIS și implicit cedarea gratuită a serviciilor de furnizare a apei și de canalizare  către societatea ieșeană Apa Vital, pare a fi o decizie politică și nu una economică. Mai mult, după părerea mea, una greșită care va afecta locuitorii din municipiu nu îi va ajuta.

Primarul municipiului a avut pe această chestiune mai multe păreri. Dacă în primăvară era hotărât că aderarea este singura soluție pentru îmbunătățirea serviciilor de apă și canalizare, la sfîrșitul verii a pledat pentru o amânarea a acestei decizii până când cei din ARSACIS vor fi de acord cu revendicările municipiului şi vor fi în măsură de a garanta investiţii în reţelele de distribuţie a apei.

  

Acum, la 10 zile de la aprobarea, la iniţiativa sa, a unei comisii de negociere în vederea negocierii condiţiilor de asociere a Municipiului Paşcani în calitate de membru activ în A.R.S.A.C.I.S., Pantazi s-a răzgândit şi doreşte din nou aderarea la ARSACIS. Nu a spus nimic despre cine sau ce i-a schimbat decizia doar a precizat că  “să fim serioşi, dacă nu trecem la Iaşi, noi nu ne putem dezvolta”.

Ce înseamnă această dezvoltare pentru păşcăneni, pot concluziona după ce a făcut ARSACIS-ul în Hârlău şi Târgu Frumos:

  • un preţ de facturare al serviciilor de apă şi canalizare mai mare cu 1,6 lei
  • aceleaşi pierderi facturate, de data aceasta de la Apa Vital, dar la un preţ mai ridicat
  • un drum la Iaşi în cazul în care un păşcănean vrea o audienţă la directorul Apa Vital
  • 80 de locuri de muncă pierdute (cifră avansată de directorul Apa Vital cu privire la numărul de angajaţi pe care îi va păstra de la Prest Serv Apa)
  • creşteri anuale ale preţurilor la serviciile de apă şi canalizare corelate cu inflaţia
  • finanţarea de către păşcăneni a investiţiilor din alte comune din judeţul Iaşi
  • plata de către municipalitate a sumei de 1 leu de locuitor către ARSACIS (aproximativ 35.000 de lei)
  • potenţiale investiţii din bani europeni în reţelele de distribuţie a apei din municipiu
  • cedarea gratuită către Apa Vital Iaşi a reţelelor de aducţiune, distribuţie, canalizare a apei şi a staţiei de tratare a apei modernizate cu 24 de milioane de euro prin programul ISPA
  • rămânerea în sarcina municipiului a plăţii împrumutului de 5 milioane de euro contractat de la BEI pentru cofinanţarea investiţiei ISPA

Chiar dacă Dumitru Pantazi este un politician, iar soarta sa depinde de şefii săi de partid, atunci când unele decizii politice pot afecta atât de grav patrimoniul municipiului, dar şi buzunarul cetăţenilor, se merită ca acesta să-şi amintească că în primul rand că este păşcănean şi mai apoi membru de partid

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Cât câștigă NewsPascani.com din publicitatea per click și cât câștigă Orizontul!

Răzvan Grecu

Cojocaru îmi pune vorbe în gură, doar ca să mă scoată vinovat de gafa de la Bit TV!

Răzvan Grecu

Viceprimarul Vasile Axinte dă vina pe funcționarii Primăriei pentru incompetența sa! Şi-a albit din nou imaginea la Bit TV!

Răzvan Grecu
Încarcă...