Uniunea Artiștilor Plastici din România anunță cu profund regret că la data de 2 aprilie, la Bad Nauheim (Germania), a trecut în eternitate artistul Șerban Gabrea – unul dintre creatorii care au avut o contribuţie esenţială la faima tapiseriei româneşti, aducând o nouă viziune spaţială şi un nou ton expresiv, de austeră modernitate.
Tapiseria „Teatrul lumii” de la Teatrul Național din București – realizată de Ștefan Gabrea și Florin CiubotariuFoto: AGERPRES
Născut la București, în anul 1940, a fost discipol al lui Corneliu Baba la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, anunță UAP.
Ștefan Garbea era fiul pedagogilor de renume Iosif și Maria Gabrea și fratele cineastului Radu Gabrea și al arhitectului și scenografului Florin Gabrea. Pictor, sculptor și grafician, părăsește România în 1979 și se stabilește în Germania. Numeroase expoziții de grafică, pictură și sculptură în Germania, Franța, Italia, Austria, Polonia, Brazilia, Uruguay, Argentina, Chile.
Șerban Gabrea este, printre altele, co-autor, împreună cu Florin Ciubotaru, a marii tapiserii „Teatrul lumii” de la Teatrul Național din București, una dintre cele mai mari tapiserii din lume (7,5 X 22 metri), realizată pe parcursul a10 ani, între 1969 și 1979.
Lucrarea lor a fost iniţial un proiect distins cu Marele Premiu al concursului naţional iniţiat în vederea decorării cu tapiserii a noii instituţii.
» Citește continuarea pe pagina autorului