RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

A doua casă: elevi la internatele pășcănene

Când intrăm în dormitorul 8 al internatului de la „Sadoveanu”, cele 5 fete care s-au cazat acolo își aranjează la repezeală paturile, strâng cursurile și revistele răspândite pe masa ce tronează în mijlocul camerei. Pe dulapuri au deja lipite steluțe colorate, roz, verzi, culori vesele. Dulapurile sunt noi, din PAL. În rest totul e metalic – paturile, mesele, scaunele. Noroc de covoare și cuverturi. A început școala pentru elevii din internate. 

Cele două internate, de la Colegiile „Sadoveanu” și „Unirea”, au împreună locuri pentru aproape 200 de elevi. Majoritatea provin din comunele învecinate, dar sunt în fiecare an și bursieri din Republica Moldova care învață la școlile din Pașcani. La „Unirea” nu s-au ocupat până acum decât 68 de locuri, din 108, majoritatea fete. În iarnă, când naveta va fi mai grea, vor veni mai mulți copii. Nu trebuie să se înscrie pentru tot anul, și așa e mai ieftin. La „Sadoveanu”, în schimb, mai sunt așteptați câțiva bursieri moldoveni care nu au obținut încă vizele. În total, vor fi 90 de copii.

Cu 2 lei pe zi mai scump decât în 2011

Costul zilnic, ce include cazarea și trei mese, a crescut anul acesta cu doi lei. La „Unirea” prețul a sărit de la 15 la 17 lei, la „Sadoveanu” e puțin mai scump: dacă în 2011 copiii plăteau 18 lei pe zi, anul acesta prețul e de 20 de lei. Internii de la „Sadoveanu” au cerut însă să nu li se rețină bani pentru mâncare în timpul weekendului. Copiii din împrejurimi merg la familiile lor, iar cei din Republica Moldova se descurcă din bursa de 50 de dolari pe care o primesc de la statul român. Oricum, plata lunară urcă la câteva milioane bune și trebuie achitate cel puțin două luni.

  

Pentru acești bani, copiii dorm câte 5-8 în cameră la „Sadoveanu”, câte 6 la „Unirea”. La colegiul din deal au două săli de lectură, unde-și pot face lecțiile, și cantina proprie. În vale, au în plus o sală de sport unde se află doar o masă de tenis. Rufele se spală la baie, și se usucă pe balcon. Personalul e compus din pedagogi, supraveghetori de noapte, bucătărese și femei de serviciu. 

Condiții minime, în dormitoare și la cantină

Ambele internate au mare nevoie de reparații capitale. Mobilierul este vechi, instalațiile electrice, termice și sanitare trebuie refăcute. Conducerile școlilor au încercat să pună la punct căminele pentru anul școlar din resurse proprii. La „Sadoveanu” s-au strâns bani de la asociația de părinți și din închirierea spațiilor pe timpul verii. Au cumpărat material și au înlocuit lenjeria uzată; au cumpărat pături și cuverturi noi, au înlocuit parchetul, au renovat baia și dușurile fetelor. Internatul a fost igienizat complet.

La „Unirea”, e aceeași situație, poate mobilierul arată încă mai rău. În camere, doar ușile par noi. Mobilierul e vechi. În sala de lectură, mesele de lucru sunt mai noi decât scaunele. Cantina de 150 de locuri arată dezolant – șiruri de câte 4-5 mese albe, metalice, lipite între ele. Scaunele au tapiserie sintetică, în culori mohorâte. Aflăm că încă nu au obținut avizul sanitar pentru cantină.

Directorul de la „Sadoveanu” ne spune că la ei mâncarea este gustoasă, iar copiii sunt mulțumiți. „Ne aprovizionăm doar de la furnizori cu toate avizele necesare, pe care îi cunoaștem de ani de zile. Slavă Domnului, până acum nu am avut probleme. Periodic, mâncarea este controlată de asistenta medicală, care calculează și numărul de calorii. Cei de la Sanepid vin și ei și fac recomandările necesare”, spune Carmen Dimitriu. Cantina de la „Sadoveanu” are toate avizele necesare. Vesela e nouă; mesele au blatul lucios și scaune de plastic.

Viața la cămin?

Elevii se codesc să vorbească în fața camerei de luat vederi, timorați suplimentar de prezența directorilor. Ionuț zâmbește stingher, retras între două paturi supraetajate. Nu răspunde la întrebări. Fetele de la 8 șușotesc, își iau telefoanele mobile și o zbughesc din cameră după ce li se pare suficient de bine aranjată. Voiam să le întrebăm dacă le place, să ne povestească puțin, cum e viața la internat. Cum se organizează, cum învață împreună, cum petrec timpul liber. Rămâne, din păcate, pe altă dată.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

O elevă de la Colegiul „Sadoveanu” a obținut premiul al II-lea la concursul Istoria în licee „Nicolae Iorga”

Redacția

Un nou succes pentru Colegiul “Unirea”! Selectat într-un nou proiect european Erasmus+

Iulia Huțanu

SURSE Profesorii vor primi doar 13% creștere salarială de la 1 ianuarie, față de 40% cât prevedea ordonanța de urgență adoptată în plină grevă – proiect

Redacția
Încarcă...