NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

7 milioane de lei pentru ca studenţii ieșeni să nu renunţe la şcoală. Proiectele câștigătoare

Cum au fost câştigaţi banii de trei instituţii de învăţământ superior din Iaşi

Trei universităţi din Iaşi au câştigat o serie de proiecte destinate sprijinirii studenţilor, cele mai multe proiecte fiind obţinute de către Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI). Alături de Politehnica ieşeană, pe lista cu proiecte finanţate se numără şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF Iaşi) şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC Iaşi), banii fiind obţinuţi prin intermediul proiectelor depuse pe axa de finanţare Rose – „Sprijin pentru studenţi”.

Politehnica ieşeană a obţinut o finanţare de aproximativ 3,4 milioane de lei pentru sprijinirea studenţilor din anul I, bani acordaţi pentru toate cele cinci proiecte depuse. Astfel, TUIASI va primi finanţare pentru proiectele „Educaţie Inovatoare pentru Formarea de Ingineri Constructori Motivaţi – EDIFICIUM”, finanţat cu 710.000 de lei, proiect desfăşurat în cadrul Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii, „Inginer în Devenire la CMMI – IDCMMI”, finanţat cu 644.000 de lei la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial, „Susţinerea tinerilor ingineri – manageri – STIM@DIMA!”, finanţat cu 710.000 de lei, proiect depus de Facultatea de Design Industrial şi Managementul Afacerilor, „Viitorul este electric! – STARTing”, finanţat cu 710.000 de lei la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată, şi proiectul „Succes Universitar pentru Studenţi prin Integrare Nediferenţiată – SUSTIN”, finanţat cu 600.000 de lei, proiect implementat la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei.

„Este un proiect foarte generos din punct de vedere financiar, fiecare grant va putea fi de maximum 150.000 de euro, dintre care un sfert din sumă poate fi folosită pentru dotarea laboratoarelor cu diferite aplicaţii, realizarea de diverse activităţi care necesită infrastructură pentru studenţii de anul I. Scopul este pentru completarea activităţilor remediale, de dezvoltare personală, putându-se face astfel şi achiziții limitate la proiectele de pe alte linii de finanţare ROSE”, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector al TUIASI.

Ce proiecte vor fi finanţate la „Cuza” şi UMF

În cazul proiectelor care au obţinut finanţare la UMF Iaşi, acestea sunt „Sprijin pentru studenţii din anul I studii de licenţă din cadrul Facultăţii de Medicină Dentară în vederea prevenirii abandonului şcolar”, finanţat cu 544.420 de lei, şi „Sprijin pentru studenţii din anul I de la Facultatea de Bioinginerie Medicală aflaţi în risc de abandon şcolar”, finanţat cu 658.127 de lei. La UAIC Iaşi au fost finanţate proiectele „O şansă pentru mine, o şansă pentru performanţă în justiţie – Perform Just”, care va primi suma de 709.815 de lei, „Alege să fii absolvent de Geografie şi Geologie – FiiGEO”, finanţat cu 709.775 de lei, dar şi „Crezi în şansa ta, rămâi student la Litere! – CREST-LIT”, cu o finanţare de 709.815 de lei.

Cele zece proiecte finanţate la Iaşi se numără printre cele 49 finanţate la nivelul ţării. Banii vin pe o nouă linie de finanţare din planul ROSE, acordaţi de Banca Mondială. Scopul acestei no linii de finanţare are scopul de a reduce rata abandonului şcolar. Astfel, există o serie de proiecte necompetitive care sunt acordate automat facultăţilor din cadrul universităţilor ce se înscriu la proiect, o altă serie de proiecte de tip punte, materializate în principal în şcoli de vară, şi proiectele privind realizarea centrelor de finanţare. Proiectele au o durată de desfăşurare de doi ani şi urmăresc, în principal, integrarea cât mai naturală a studenţilor de anul I în mediul universitar. Valoarea tuturor proiectelor care au obţinut finanţare la Iaşi este de aproximativ 7 milioane de lei. 

ziarul de iasi

Advertisements

Related posts

Mândrie românească: străzi și monumente din Italia dedicate unor personalități din țara noastră

Redacția

Evaluarea naţională pentru elevii de la Paşcani: “A fost uşor, neaşteptat de uşor”

Ema Roman

Proba de baraj de la Cangurul lingvist, limba franceză, câștigată de un elev de la ”Miron Costin”

Redacția
Încarcă...