Liderii comunisti viziteaza intreprinderile timisorene si incearca sa ii convinga pe angajati sa renunte la demonstratii. Fara a mai apela la violenta, autoritatile incearca sa calmeze spiritele. Cand ajung in mijlocul oamenilor, sunt primiti doar cu huiduieli.
Este ziua in care Armata nu mai trage in cetateni. Tot atunci, coloane masive de muncitori au intrat în oraș. 100.000 de protestatari au ocupat Piata Operei si au inceput sa strige sloganuri anti-guvernamentale: „Noi suntem poporul!”, „Armata e cu noi!”, „Nu va fie frica, Ceausescu pica!”.
In foaierul Teatrului Național din Timisoara, o serie de cetateni curajosi vor crea Frontul Democratic Roman, cu un program politic in care se regaseau cererile celor aflati in Piata.
In ziua aceea, trenuri incarcate cu muncitori de la fabrici din Oltenia au sosit la Timisoara. Regimul a incercat sa-i foloseasca la incetinirea protestului, dar pana la urma si acestia s-au alaturat timisorenilor.
Treptat, situatia iese tot mai mult de sub controlul autoritatilor. Mai multi militari incep sa se fraternizeze cu protestatarii. La sfarsitul zilei, municipiul Timisoara este declarat oras liber de catre demonstranti.
In urma cu 23 de ani, a fost nascut primul copil intr-un oras liber din Romania. Parintii au numit-o Victoria.
Sursa: Pro TV
Citește și: {loadposition articlescategoryload}