Şcolile din judeţ care funcţionează de ani de zile fără autorizaţie sanitară au şansa să-şi remedieze problemele. Prin legea bugetului de stat au fost alocate 800 milioane de lei pentru reabilitarea şi modernizarea unităţilor de învăţământ preuniversitar, în vederea obţinerii autorizaţiilor sanitare de funcţionare.
Finanţarea lucrărilor va fi asigurată în cadrul Programului Naţional pentru Dezvoltare Locală. Pentru aceasta, primăriile trebuie să depună la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice documentaţiile tehnico-economice. Dacă la nivelul unei comune se găsesc mai multe şcoli fără autorizaţie sanitară de funcţionare, primăria trebuie să transmită şi ordinea de priorităţi a investiţiilor, în funcţie de numărul de elevi din fiecare şcoală.
Cheltuielile pentru obţinerea şi amenajarea terenului, studiile de fezabilitate, cele de teren, experiteze tehnice, asistenţa tehnică, consultanţa, obţinerea de avize, acorduri sau autorizaţii, comisioanele, ca şi cheltuielile conexe organizării de şantier trebuie suportate din bugetele locale.
FĂ O NOMINALIZARE PENTRU GALA ACTUALITATEA TV 2016
{module Fă o nominalizare pentru Gala Premiilor Actualitatea TV 2016}
Documentaţia tehnico-economică transmisă trebuie să fie însoţită de o declaraţie pe propria răspundere semnată de primar şi reprezentantul şcolii prin care se certifică faptul că lucrările propuse la finanţare sunt necesare în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare.
Conform documentelor MDRAP, 125 de şcoli din judeţul Iaşi, din 52 de oraşe şi comune nu au autorizaţii sanitare de funcţionare. Printre acestea se numără Colegiul Tehnic de Transporturi şi Comunicaţii şi Şcoala „George Călinescu“ din Iaşi, Colegiul Naţional „M. Sadoveanu“ din Paşcani, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ din Hârlău şi grădiniţa cu program normal din Podu Iloaiei.
Citește și: {loadposition articlescategoryload}